Yoga Zen doen

Waarom yoga toegankelijker zou moeten zijn

Ondanks dat yoga de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, zijn er helaas nog steeds veel mensen die zich te onzeker of geïntimideerd voelen door het imago dat yoga heeft. Daardoor durven ze er niet aan te beginnen. Dat vind ik jammer, want het gevoel onderdeel te zijn van een gemeenschap in de yogastudio, is zo belangrijk voor de toegankelijkheid. Gelukkig zijn er ook mensen die dat beeld doorbreken.
Door Belle Jansen

Mijn eerste ervaringen met yoga waren tien jaar geleden in een klein gymzaaltje in Diemen-Zuid. Als zestienjarige haalde ik de gemiddelde leeftijd drastisch naar beneden. Niemand had Lululemon yogaleggings of fluorescerende sport-bh’s aan, de zaal was vooral gevuld met grote grijze t-shirts en joggingbroeken. Yoga had toen nogal een suf imago en ik vond het zelf eerlijk gezegd ook behoorlijk saai. Na een jaar iedere dinsdagavond naar de les te gaan, waarin ik voornamelijk met mijn gedachten bij het Griekse s.o. van de ochtend erna zat, hield ik het voor gezien.

Flexibel en atletisch

Als ik nu om me heen kijk tijdens een yogales, zijn de meeste mensen blank, zo’n 90 procent is vrouw, tussen de 20 en 35 jaar oud en waarschijnlijk ook hoog opgeleid en redelijk welgesteld. Het merendeel ziet er behoorlijk sportief en slank uit en draagt hippe yogakleren. Dit schept de verwachting dat je minstens net zo fit en slank moet zijn om erbij te horen. De zin die ik het meeste hoor van mensen die nog nooit yoga hebben gedaan is: “Ik ben niet flexibel genoeg.” Een andere veelgehoorde uitspraak is: “Dat spirituele is niets voor mij.”

Volgens recentelijk Amerikaans onderzoek zien de meeste mensen de yoga community als exclusief, oftewel uitsluitend en ontoegankelijk. De typische yogi(ni) is een jonge vrouw die flexibel, atletisch gebouwd en spiritueel is. Voor mensen die niet in deze categorie vallen, is de drempel om een yogales te proberen heel hoog. Daarnaast spelen financiën ook een rol: de meeste yogascholen hanteren hoge tarieven en sluiten daardoor sociaaleconomische en culturele groepen uit.

Wedstrijd

Het mooie van yoga is juist dat het niet uitmaakt hoe dik of dun je bent, flexibel of stijf. Door de aspecten van yoga op verschillende vlakken in je leven toe te passen, leer je niet te oordelen, maar je bewust te worden van hoe het nu is en dat te accepteren, compassie te voelen voor jezelf en anderen. Dit is een proces dat tijd kost en bovendien met ups en downs gaat. Yoga gaat om jouw persoonlijke volharding en bevrediging. Het is geen wedstrijd met degene op de mat naast jou of wie de beste foto heeft op Instagram. Niet dat er iets mis is met het maken van mooie foto’s van jezelf in yogahoudingen natuurlijk, als het maar niet in de weg zit van jouw proces.

In een groepsles is iedereen bezig met zijn of haar persoonlijke proces – lichamelijk, emotioneel en energetisch. Maar in een setting waarin allerlei verschillende mensen gelijktijdig bewegen, is er ook een gemeenschappelijke energie of vibe. Die kan bijvoorbeeld vermoeid, jolig, vriendelijk of competitief zijn. Het is belangrijk dat je je thuis voelt in de yoga community, dat je oefent tussen mensen door wie je je in positieve zin geïnspireerd voelt. Onze energie beïnvloedt de persoon op de mat naast ons. Even gedag zeggen of vriendelijk lachen kan dan al zo veel verschil maken.

Gratis yogalessen

Gelukkig zijn er al een paar inspirerende yogi’s met deze missie, zoals yogalerares Jessamyn die heel wat stereotypen ontkracht. Als fat femme blijft ze het belang van zelfacceptatie en zelfliefde benadrukken als essentieel onderdeel van yoga. Ze is ooit begonnen als assistent in een Bikram-yogastudio, waar ze in ruil voor het voorbereiden en schoonmaken van de yogamatten en de studio, gratis mee mocht doen met de lessen omdat ze het anders met geen mogelijkheid kon betalen – een mooie oplossing voor mensen die wat minder geld te besteden hebben maar toch naar een yogastudio willen komen voor yogales! Ook zijn er geregeld gratis yogalessen of lessen op donatiebasis in de meeste grote steden te vinden.

Hoe denk jij over de yoga community?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  The Daily Dutchy
  10 juni 2016 at 10:43

  Helemaal mee eens!

 • Reply
  Merle
  11 juni 2016 at 15:52

  Goed artikel! Ik heb nul ervaring met yoga, maar kan me de situatie die je beschrijft goed voorstellen. het lijkt me heerlijk om met z’n allen yoga te doen en tóch zelf erdoor opgeladen te worden, als het ware.

 • Reply
  Chrissy
  17 juni 2016 at 08:32

  Super artikel! Ik ga het delen op mijn facebook 🙂 xxx

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.