Interviews Mijn zen

Wanda: “Wandelen is voor mij echt onthaasten”

Wandelen is wat Wanda het liefst in haar vrije tijd doet. Van het Pieterpad tot een meerdaagse trektocht. “Wandelen geeft me rust, tijd om na te denken en helpt mij op nieuwe, creatieve ideeën te komen.”

“In mijn tienerjaren bij de scouting is mijn liefde voor wandelen ontstaan. Ik vond de hikes tijdens zomerkamp geweldig en bedacht toen samen met mijn broertjes dat we het Pieterpad wilden lopen. Mijn vader vond het prima, maar dan moesten we wel trainen. Zo gebeurde het dat we ieder weekend met stenen in onze rugzakken over de duinen bij Vlissingen wandelden en door het mulle zand weer terug liepen. Uiteindelijk hebben we in vier vakanties het Pieterpad gewandeld en aansluitend doorgelopen op de GR5, een wandelroute die begint in Hoek van Holland en eindigt in Nice. Het zaadje voor mijn wandelpassie was geplant.”

“Het liefst maak ik een meerdaagse trektocht. Alle kampeerspullen op mijn rug en even weg van de hectiek van werk. Maar dat kan niet heel vaak. Dus trek ik er regelmatig op uit om een mooie rondwandeling te maken in de natuur van tien tot twintig kilometer. Ik wandel meestal alleen, maar organiseer ook wandelingen met groepen en ga zo nu en dan met een vriend of vriendin op stap.”

Overlevingsstand

“Wandelen geeft me rust, tijd om na te denken en helpt mij op nieuwe, creatieve ideeën te komen. Wandelen is voor mij echt onthaasten. Ik heb een drukke baan, daarnaast een goed lopend blog, een gezin en een sociaal leven. Wandelen brengt mij rust, ik kan even mijn hoofd leegmaken. De eerste vijf kilometer ben ik nog druk met alles wat die week is gebeurd en alles wat ik komende week nog moet doen. Daarna komen mijn hersenen tot rust en zoek ik een bankje op om even te genieten van de stilte. Na zo’n tien kilometer komen de creatieve ideeën, heerlijk!”

“Na mijn bevalling is het wandelen stil komen te liggen. Mijn leven werd een chaos: ik had de zorgen voor mijn kindje, werkte veel en maakte later een scheiding mee. Hierdoor was ik meer aan het overleven dan aan het leven. Tot vijf jaar geleden. Met een nieuwe partner kwam er rust in mijn leven. Hij zorgde ervoor dat ik uit de overlevingsstand kwam en weer ging leven. Er kwam weer ruimte voor mezelf en zo ook voor het wandelen.”

Pelgrimeren in Noorwegen

“Het is moeilijk te zeggen welke wandeling mij het meest is bijgebleven, maar als ik zou moeten kiezen, dan is dat de Els Empedrats in Catalonië. Dit was de eerste bergwandeling die ik maakte. Wat een machtig gevoel kreeg ik op het moment dat ik de bergkam bereikte. Ik was helemaal kapot, maar het uitzicht was fantastisch. Overweldigend!”

“Mijn tip voor beginnende wandelaars is om het rustig op te bouwen, niet te hard van stapel te lopen en goed te luisteren naar je lichaam. Zelf zou ik graag nog een keer vanuit huis naar Oslo willen wandelen en daar het Olavspad op willen pikken naar Trondheim. Pelgrimeren lijkt me geweldig en Noorwegen heeft me als kind altijd al getrokken. Het lijkt me fantastisch om die twee te combineren.”

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply