Natuur Zen doen

Wat doe jij om te ‘aarden’?

Als je spiritualiteit interessant vindt, dan heb je vast wel eens gehoord van ‘aarden’. Een ander woord hiervoor is ‘gronden’ of earthing in het Engels. Hoewel het idee mij aanspreekt, vraag ik me af wat het werkelijk betekent en hoe je het kunt toepassen. Daarom heb ik een klein onderzoek gedaan. Wat wordt er bedoeld met aarden en waarom is het belangrijk om je geaard te voelen?

Op het internet staan talloze tips om te aarden. Ook is er niet één vaste definitie, waardoor het extra lastig is om grip te krijgen op dit onderwerp. Waar ik in ieder geval achter ben gekomen, is dat aarden staat voor het contact van lichaam en geest met de planeet. Het is dus net alsof er een soort energiedraadje vanuit je lijf naar de grond loopt. In spirituele zin is de verbinding met de aarde belangrijk, omdat je je anders minder stabiel of gegrond voelt. Je kunt het daarom ook vergelijken met een boom die wortels heeft om te blijven staan. Zijn de wortels er niet of staan ze niet goed, dan gaat de boom wiebelen en waait hij om.

Voor mij staat aarden voor aanwezig zijn. Dat ik naar mijn werk fiets en mij bewust ben van de straten en mensen die ik tegenkom. Natuurlijk is af en toe dromen niet erg, maar ik vind het ook belangrijk om in het hier en nu te leven. Zonder het al te zweverig te maken, zie ik aarden dus als een soort mindfulness, waarin je je bewust bent van het huidige moment. Maar zoals ik al zei bestaan er verschillende definities, dus het wil niet zeggen dat mijn uitleg de enige juiste is. Ik ben vooral benieuwd hoe jullie over dit onderwerp denken.

Wat je kunt doen om te aarden

Er zijn allerlei manieren om te aarden; van koken met rode ingrediënten, op blote voeten lopen en bomen knuffelen tot visualiseren en gewoon goed voor jezelf zorgen. De lijst is eindeloos. Eén ding is in elk geval duidelijk: niet voor alle tips is wetenschappelijk bewijs gevonden. Ook werkt niet elke manier voor iedereen. Ik heb er daarom drie gekozen die mij persoonlijk het meeste aanspreken en die ik ook wel eens toepas als ik mij afwezig voel.

1. Maak contact met je wortelchakra

Chakra’s zijn punten of splitsingen die verbonden zijn met de energiebaan die door ons lichaam loopt. Eerder hebben we alle chakra’s uitgelegd. Een daarvan, de wortelchakra, heeft te maken met je geworteld of geaard voelen. Je vindt deze chakra aan de onderkant van je ruggengraat. Er zijn allerlei manieren waarmee je je wortelchakra kunt versterken. Zo kun je de klank ‘lam’ uitspreken tijdens een meditatie of je beeld je in dat er een lijn zit tussen je stuitje en de vloer, waarmee je verbinding maakt met de aarde. Ook kun je deze chakra versterken door rood te dragen, omdat dit de kleur is die bij deze chakra past. Vooral als ik mij onzeker voel, dan draag ik eerder iets roods, omdat dit in mijn ogen krachtige kleur is.

2. Kies een rode of zwarte edelsteen

Als mediteren je minder aanspreekt, dan bieden rode of zwarte stenen wellicht uitkomst. Een rode jaspis en zwarte toermalijn schijnen te helpen, maar een hematiet of granaat kunnen je ook meer met beide benen op de grond laten staan. Er worden daarnaast nog veel meer stenen genoemd op het internet, er is dus niet één specifieke steen die helpt aarden. Ik zou gaan voor de steen waar jij je het meeste tot aangetrokken voelt. Voor mij is een edelsteen meer een reminder, zodat ik onbewust ergens mee bezig ben.

3. Kom in beweging!

Aarden betekent ook dat je contact maakt met je lichaam, zodat je letterlijk voelt wat er gebeurt. Bewegen is de ultieme manier om uit je hoofd te komen. Zeker als je voor je werk of studie je hoofd veel moet gebruiken zoals ik, dan helpt bewegen om sneller uit de denkmodus te komen. Een fijne massage kan ook wonderen doen.

Hoe denk jij over aarden? En zou je hier meer over willen weten?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

4 Comments

 • Mariët
  26 februari 2016 at 10:16

  Voor mij betekent aarden vooral ‘uit mijn hoofd komen’ en inderdaad die wortels in de aarde schieten. Soms heb ik de neiging, zeker als ik het erg druk heb, om heel erg in mijn hoofd te gaan zitten. Dit voel ik letterlijk heel goed alsof al het leven, alle energie in mijn lijf, bovenin zit. Ik zit dan ook vaak met mijn benen opgetrokken en ben helemaal ‘los’ van de aarde voor mijn gevoel. Wat dan ontzettend goed helpt is om letterlijk beide benen op de grond te zetten en te visualiseren dat er wortels schieten en dat de energie vanuit mijn hoofd naar de aarde gaat en dat de aarde energie teruggeeft. Even weer de boel goed verdelen en dat rustpunt zoeken. Ook heel fijn om met je blote voeten op gras, grond of zand te lopen!

  • Lisa
   27 februari 2016 at 11:20

   Ja, op blote voeten lopen is heerlijk! Wat typisch dat je het ook aan je houding merkt als je te veel in je hoofd zit. Fijn dat je door de energie te verdelen daar weer een balans in vindt. De volgende keer als ik mij minder geaard voel, ga ik dat ook proberen. Dankje voor de tips!

 • Judith
  26 februari 2016 at 16:13

  Ook voor mij is aarden met name om uit mijn hoofd te komen. Ik zie het een beetje als de overtollige energie die gaat zitten in bijvoorbeeld brainstormen terug laten stromen naar de aarde als het moment voorbij is. Of om juist energie te krijgen als dat gezapt wordt door piekeren en negatieve gedachten. Voor mij werkt visualisatie erg goed als methode om te aarden, net als letterlijk het contact op te zoeken door te gaan zitten, liggen of bewust het contact tussen je voeten en de ondergrond waar te nemen.
  Mooie andere voorbeelden, trouwens, van methoden om te aarden!

  • Lisa
   27 februari 2016 at 11:17

   Inderdaad, piekeren en negatief denken kosten veel energie. Het is soms erg lastig om uit die modus te komen. Ik hoor vaak dat visualiseren ook goed helpt, ja. Mooi om jouw mening te horen!

  Leave a Reply