Geluk Zen voelen

Wat elke ochtend schrijven mij heeft gebracht

Wat elke ochtend schrijven mij heeft gebracht

Elke ochtend minstens drie bladzijden volschrijven, ook wel ‘morning pages’. Dat heb ik een week lang gedaan. Is het echt zo dat je er creatiever van wordt? Of helpt het vooral om je hoofd leeg te maken?

Allereerst heb ik onderschat hoeveel discipline het kost om ’s ochtends, voordat ik naar mijn werk ga, te schrijven. Het komt eigenlijk neer op een nieuwe gewoonte aanleren. Voordat ik elke ochtend vijf of tien minuten mediteerde, gingen er ook weken, maanden zelfs overheen. Niet dat het heel veel tijd kost om aan drie bladzijden te komen, maar het betekende wel dat ik eerder mijn bed uit moest en dat vond ik lastig. Het kostte dus veel discipline om te doen, maar wat vond ik eigenlijk van elke ochtend schrijven?

To-do lists en meer piekeren

Vroeger schreef ik om de paar dagen of weken in mijn dagboek. Nu verplichtte ik mezelf om iedere ochtend te schrijven. Het voelde daarom in het begin wat onwennig. Ook klopt het dat je in het begin denkt: ‘Waarom schrijf ik deze rare gedachten op?’ Maar eenmaal over die drempel, ging het schrijven vanzelf. In plaats van mijn laptop, heb ik toch ouderwets papier gebruikt. Zo raakte ik ook niet afgeleid.

Het is interessant om te zien waar ik ’s ochtends aan denk. Vaak gaat het over de overleggen die ik die dag op mijn werk heb en wat ik daar spannend aan vind. Ook maakte ik soms een to-do list in de trein, zodat ik daar in elk geval niet meer aan hoef te denken. Toch twijfel ik over het effect dat morning pages op mij heeft. Ik schrijf al regelmatig voor Zenzoekers en ben van nature veel bezig met zelfreflectie. Door nog eens mijn gedachten onder de loep te nemen, ging ik nog meer malen.

Zelfreflectie

Nu ik een week met morning pages aan de slag ben gegaan, kan ik je in elk geval vertellen waarom het wel of niet iets voor je is. Twee redenen om hier wél aan te beginnen:

  • Je kunt je angsten en zorgen erin kwijt – dat lucht op.
  • Je brengt structuur aan in je gedachten.

En dit is waarom je het niet moet doen:

  • Je vindt schrijven niet leuk.
  • Je bent van nature al veel bezig met zelfreflectie.

Mindmaps maken

Ik heb gemerkt dat ik liever op een andere manier tijd voor mezelf neem. Maar de enige manier om erachter te komen of morning pages iets voor jou is, is door het te doen. Wil je het proberen, dan heb ik de volgende tips:

  • Gebruik een notitieboek dat groot genoeg is om op verschillende manieren in te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld ook mindmaps maken en bepaalde zinnen en woorden met elkaar verbinden.
  • Neem er de tijd voor, doe het niet vluchtig.
  • Hang er niet meteen een doel aan, maar begin gewoon en kijk wat het je oplevert.

Wanneer schrijf jij het liefst in je dag- of notitieboek?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.