Liefde Zen voelen

Wat iedereen van mijn oma kan leren

Wat iedereen van mijn oma kan leren

Rolmodellen heb ik niet, maar er is één persoon die mij altijd inspiratie geeft en dat is mijn oma. In de weekenden bezoek ik het liefst haar en haar mooie tuin, zodat ik eenmaal thuis weer vol ideeën zit. Dit zijn de belangrijkste lessen die ik van mijn oma heb geleerd. 

1. Geven maakt je rijker

Als ik bij mijn oma ben geweest, kom ik nooit met lege handen thuis. Een potje jam, twee courgettes, gebreide sokken of een zeepje. Het maakt niet uit, er is altijd wel iets wat ik meekrijg. En hoewel het lief bedoeld is, zijn er ook genoeg momenten waarop ik aangeef dat het niet hoeft, omdat ze anders te veel weggeeft en niets meer voor zichzelf overhoudt. Dat geven je een rijker mens maakt, is mijn oma het levende bewijs van.

2. Van hard werken word je heus niet ongelukkig

Stel de wereld vergaat, dan zou mijn oma bij wijze van spreken nog doorgaan met werken. Hoewel ze dit nooit zo letterlijk zou zeggen, kan ik zien dat werken een grote drijfveer voor mijn oma is. Toen ze jong was is ze meteen na school begonnen met werken op het platteland, ze is ook niet anders gewend. Nu is dat totaal anders. Daarom vraagt ze regelmatig wanneer ik klaar ben met studeren.

3. Leef naar het ritme van de natuur

Mijn opa en oma hadden vroeger een boerderij. Voor hen is het dus vanzelfsprekend dat je meeleeft met de seizoenen. Koken doet mijn oma met de groenten uit haar eigen tuin, in de winter zijn dat bijvoorbeeld spruitjes en in de zomer is er een overvloed aan boontjes. Ook hoeft ze voor een prachtige vaas met bloemen nooit naar de winkel. Mijn oma begrijpt als geen ander hoe de natuur werkt. 

Wat iedereen van mijn oma kan leren

Wie inspireert jou?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Desi
  16 september 2015 at 15:12

  Het klinkt alsof je een hele leuke oma hebt! Die van mij is helaas net overleden, maar juist daardoor ben ik gaan nadenken over wat ik allemaal van haar heb geleerd. En dat is een heleboel!

 • Reply
  Heleen Schrijvershof
  19 september 2015 at 21:26

  Yes! Jullie hebben nu een andere comment manier. Leuk, want dan ga ik dat veel vaker doen. 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.