Inzicht Zen denken

Wat ik heb geleerd het afgelopen jaar #1

Tijd lijkt schaars te zijn tegenwoordig. En toch heb ik het afgelopen jaar ervaren dat als je iets echt heel leuk vindt, je daar vanzelf tijd voor maakt. Dan maakt het niet uit hoe druk je bent, er is altijd wel een moment voor te vinden.

Shirah en ik hadden al ruim een jaar het idee voor Zenzoekers voordat de website echt live ging. Als we bij elkaar waren bespraken we onze plannen wel, maar we waren er niet heel serieus mee bezig. Telkens zeiden we tegen elkaar hoe tof het wel niet zou zijn als we samen iets zouden opstarten. Totdat er een moment kwam dat we ook daadwerkelijk ons idee gingen waarmaken en ons eerste artikel online kwam.

Ik heb nooit getwijfeld over Zenzoekers, maar aangezien ik meestal nogal veel plannen heb, vond ik het wel lastig in te schatten of ik überhaupt ooit een moment had om een artikel te schrijven – laat staan dat ik tijd heb om de website verder uit te werken. Een website hebben bestaat immers uit meer dan alleen schrijven, ook al zie je dat niet meteen op het eerste gezicht.

Moeten versus willen

Vier maanden verder kan ik zeggen dat ik niets liever doe dan met Zenzoekers bezig zijn. Het komt niet vaak voor dat ik tot ‘s avonds laat aan het werk ben, maar als het even moet, draai ik mijn hand er niet voor om om in de avonduren nog een artikel te schrijven. Elk vrij uur besteed ik het liefst aan onze site. Nu streef ik er niet naar een workaholic te zijn en gelukkig weet ik best goed waar mijn grenzen liggen, maar het heeft me wel doen nadenken over hoe ik mijn tijd later wil invullen. Is dat met alleen maar dingen die ik moét doen of ga ik me grotendeels van de tijd bezig houden met iets waar ik uit mezelf mee begin?

Leuk genoeg

Sinds de start van onze website, besef ik hoe belangrijk het is om jezelf regelmatig af te vragen of je dingen doet waar je plezier in hebt en niet omdat het moet. Juist als het extra druk is en je door de bomen het bos niet meer ziet, stel jezelf dan de vraag: zijn de dingen die ik doe nog wel leuk genoeg voor mij? Krijg ik er genoeg energie van? Want als je iets echt heel leuk vindt, kost het weinig moeite om je ertoe te zetten. Of dat nou schrijven, schilderen, hardlopen of wandelen is.

Waar maak jij graag tijd voor vrij?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply