Inzicht Zen denken

Wat ik heb geleerd het afgelopen jaar #2

Wat ik heb geleerd het afgelopen jaar #2

In het eerste artikel deelde ik mijn inzicht over de invulling van mijn tijd, maar er is nog iets anders waar ik het afgelopen jaar meer duidelijkheid over heb gekregen. In 2015 durfde ik namelijk steeds meer de controle los te laten en durfde ik steeds meer de ‘flow’ van het leven te volgen.

Vroeger wilde ik alles onder controle hebben. Ik woonde net op mezelf, waardoor ik mij extra kwetsbaar voelde. Het leek alsof alles wat er gebeurde van mij afhing. Door een ‘zelfstandige houding’ (blegh, het woord alleen al) aan te nemen, gaf ik de indruk het allemaal wel aan te kunnen. Maar niets geeft je zo’n benauwd gevoel als overal bovenop willen zitten en elke mogelijkheid uitkienen. Het leeft niet lekker en weerhoud je ervan om spontaan te zijn, terwijl spontaniteit het leven juist een stuk leuker maakt.

Als een puzzel

Stukje bij beetje ben ik gaan inzien dat het niet nodig is om telkens alles onder controle te willen houden. Dat heeft tijd gekost, een hoop tijd. Door af en toe stil te staan bij wat voor mooie dingen er op mijn pad zijn gekomen, durfde ik meer in mezelf en de toekomst te vertrouwen. Zo bedacht ik me: ‘Het eerste jaar van mijn studententijd ben ik goed doorgekomen, jaar twee ook en hé het derde jaar ook al!’ Als de voorgaande jaren mij hebben laten zien dat de puzzelstukjes telkens op de juiste plaats vallen, waarom dit jaar dan niet? En zo besloot ik: eigenlijk is er niks om mij druk over te maken, ook al zegt mijn hoofd soms dat het anders is.

Oefenen

Nu lijkt dit een rationele beslissing en deels is dat het natuurlijk ook. Ook ben ik hierdoor niet opeens een pro in loslaten. Dat hoeft ook niet, want zonder een planning gebeurt er immers weinig. Toch kun je jezelf een beetje trainen als je wat meer spontaniteit wilt in je leven. Wat ik bijvoorbeeld heb gedaan is:

 • Vaker een lege dag of leeg weekend inplannen.
 • Een five year diary* bijhouden, zodat ik elke dag kan zien wat er goed is gegaan.
 • Stoppen met het maken van een eindeloze to-do list en alleen prioriteiten opschrijven.
 • Langer stilstaan bij successen voor meer zelfvertrouwen.

Terug in de flow

Dit jaar staan er behoorlijk wat vraagtekens in mijn agenda. Dat ik mijn studie afrond is één ding wat zeker is, maar dan? Ik zou kunnen stressen over het feit dat mijn toekomst onzeker is, maar ik kan ook berusten in de gedachte dat er voor elke dichtgaande deur een ander open gaat. Het is een soort domino-effect met een vast ritme, waar ik steeds meer het nut van ga inzien. Een flow die smaakt naar meer.

Ben jij ook een controlfreak (geweest) of durf je ook spontaan te zijn?

*In een five year diary houd je vijf jaar lang elke dag bij wat je hebt gedaan.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  StephanieSmolders
  6 januari 2016 at 20:57

  Ja, ik was (ben) ook een controlefreak. Ik schrijf zelfs deze reactie terwijl er een hele hoop to-do lijstjes naast mij liggen. Tof idee om meer flow te hebben. Ik kijk er alvast naar uit om je tips te gaan gebruiken.

 • Reply
  Desi
  11 januari 2016 at 09:37

  Inspirerend stukje! Ik probeer ook steeds meer de controle los te laten, want ik merk inderdaad dat het me niet veel goeds oplevert.

 • Reply
  Linda
  11 januari 2016 at 21:16

  Ik snap je zó goed. Als ik niet oppas leef ik mijn leven ook van het ene to do-lijstje naar het andere en ik kon me ook altijd enorm druk maken om schooldingen en een baan vinden erna. Uiteindelijk heb ik na mijn afstuderen best makkelijk een hele leuke baan gevonden. Gewoon vertrouwen hebben inderdaad en dan komt het goed, al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb ook geleerd om af en toe eens even helemaal niets te plannen en gewoon te doen waar ik zin in heb.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.