Geluk Zen voelen

Wat is vrijheid voor jou? – zenvraag #2

Rondreizen in een camper, je koffers pakken en emigreren naar een ander land, je hart durven volgen of simpelweg kunnen kiezen in de supermarkt, is dat vrijheid? Voor deze zenvraag ging ik op zoek naar het antwoord. 

Het voelt een beetje gek als ik het nu zo schrijf, maar ik voel me vrij. Pas brainstormde ik met een vriendin voor een vakantiebestemming en besefte ik dit ineens heel sterk. Daar zaten we dan achter een laptop met een website met vliegtickets open en de kaart van Europa voor ons. De mogelijkheid hebben om te kunnen kiezen, dát is voor mij vrijheid. Maar dat zit hem niet alleen in een vliegticket naar een onbekende bestemming. Vrijheid is voor mij ook in de spiegel kijken en tevreden zijn met wat ik zie, gezond zijn, de tijd vergeten en opgaan in het moment en het besef dat ik bijna alles in eigen handen heb. Ik ben geen marionet poppetje, ik zit nergens aan vast. Dat is een heel bevrijdend idee.

Maar wat is vrijheid voor jou?, vroeg ik op Instagram en aan de mensen in mijn omgeving. Deze antwoorden kreeg ik:

“Vrijheid is voor mij gezond zijn en dichtbij mezelf blijven in een omgeving die bij me past.”

“Mijn leven kunnen inrichten op de manier die ik wil.”

“De dingen doen die je leuk vindt en de mogelijkheid hebben om dit te doen.”

“Dat je doet waar je zin in hebt en je niets van iemand aantrekt.”

“Mijn eigen grenzen kunnen verleggen zonder weerstand of een benauwd gevoel.”

“Je eigen weg bewandelen ongeacht wat anderen daarvan vinden.”

“Binnen grenzen mijn eigen plan trekken. Kunnen denken wat ik wil, kunnen zeggen wat ik wil, kunnen doen en laten wat ik wil, maar altijd rekening houdend met een ander.”

“Vrij zijn om te kunnen zijn wie ik ben en daar ook naar kunnen handelen.”

“Het kunnen maken van keuzes in je leven. Ik denk dat je vrijheid kunt creëren door de keuzes die je zelf maakt, door je eigen beslissingen en verantwoordelijkheid te nemen.”

“Vrij om te zijn wie je bent, te doen wat je wilt. Elke dag invulling kunnen geven aan je eigen ik. Dit betekent ook het loslaten van overtuigingen en ervaringen uit het verleden. Vrijheid is als een blanco vel, zonder regels of grenzen.”

Conclusie

Deze vraag is natuurlijk heel persoonlijk, maar toch zie ik wel overeenkomsten in de antwoorden. Vrijheid is voor veel mensen je niet laten belemmeren door iets of iemand. Dit betekent dat je de dingen doet die je leuk vindt, dichtbij jezelf blijft, je grenzen durft te verleggen en je leven kunt inrichten zoals jij dat wilt. Dat er geen regels en geen grenzen zijn, alleen maar mogelijkheden. En vooral ook beseffen dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Wat is vrijheid voor jou?

Waarom leven we zo gehaast? – zenvraag #1

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Lilian (ikwordvrolijkvan)
  5 februari 2016 at 09:02

  Vrijheid heeft voor mij ook voornamelijk te maken met kunnen doen wat je graag wilt of dat nou de wereld rondreizen is of besluiten een huis te kopen… Zolang het maar je eigen keuze is!

 • Reply
  Else
  5 februari 2016 at 10:13

  Ik denk dat vrijheid met onafhankelijk zijn te maken heeft, onafhankelijk van anderen en van hun mening, maar vooral ook van je eigen grenzen, dus dat je die kan en durft te weerleggen en openstaat voor nieuwe ervaringen! Leuk om over na te denken wel, want hoewel je je zo min mogelijk van anderen aan wil trekken is rekening houden met anderen ook belangrijk.

 • Reply
  Renske
  6 februari 2016 at 09:56

  Wat een mooie en krachtige definities van hun gevoel van vrijheid hebben mensen je gegeven! Ik sluit me hier bij aan.
  Voor mij is het ruimte (durven innemen), eigen keuzes maken, thuisgevoel – waar ook ter wereld, of juist overal tegelijk – en doen waar je hart in zit.

 • Reply
  Taria-ann
  9 februari 2016 at 19:23

  Leuk je blog te ontdekken vanuit de comments op The Bloggerlist! Vrijheid is voor mij ook reizen, ik ga over een maand helemaal in mijn eentje naar New York. Heel spannend maar tegelijkertijd voel ik me ook heel vrij.
  Liefs,
  Taria-ann

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.