Mindfulness Zen doen

Wat je kunt doen om je gedachten los te laten

Wat je kunt doen om je gedachten los te laten

Ken je het gevoel dat je niet kunt stoppen met nadenken over een bepaald onderwerp? Het blijft maar door je hoofd spoken, wat je ook doet. Met deze tips kun je jezelf bevrijden van deze gedachten.

Onder de douche, als ik op de bank tv kijk, een boodschap doe of onderweg ben. Sommige gedachten kan ik moeilijk loslaten. Steeds vaker ben ik mij ervan bewust dat ik met dat gemaal niks opschiet. Problemen los ik er niet meteen mee op en er is altijd wel iets waar ik bang voor ben. Door te veel mee te gaan in mijn gedachtenstroom, haal ik mezelf uit het nu. Wat doe ik om (pieker)gedachten niet de overhand te laten krijgen?

Observeer je gedachten

Er is niks mis met het hebben van gedachten, die zullen er toch altijd zijn. Als je vaker mediteert, heb je vast wel gemerkt dat het helemaal geen zin heeft om te mediteren met een leger hoofd als doel. Toch kun je soms op een punt komen dat je te je te veel in je hoofd zit. Je laat je bijvoorbeeld steeds meer leiden door fantasieën of piekergedachten en kunt daardoor moeilijk ontspannen.

Wat mij helpt om niet te veel aandacht te schenken aan wat er in mijn hoofd omgaat, is mezelf observeren. Als ik denk aan het spannende gesprek dat ik later die dag heb of me überhaupt zorgen maak om iets, besef ik: dit is een gedachte. Theo Fischer, die veel over het taoïsme heeft geschreven, zegt hierover: “Doordat je je gedachten door middel van observatie tegemoet treedt, ze al bij het ontstaan opvangt, actualiseer je ze en transformeer je ze op die manier naar het heden.”

Door mijn gedachten te observeren, krijg ik meer aandacht voor het nu. Dat is wat je in feite ook met meditatie probeert te doen. Je bant je gedachten niet (dat werkt juist averechts), maar observeert wat er met je gebeurt en bekijkt jezelf hierdoor van een afstandje. Zo laat je je minder snel meeslepen door je gedachten en kun je ze loslaten.

Een leger hoofd

Als je vandaag ergens mee bezig bent, maar je niet helemaal kunt concentreren, probeer dan erbij stil te staan dat je hoofd vol gedachten zit, maar dat je er niet op in hoeft te gaan. Gedachten mogen er zijn, maar je hoeft er niks mee te doen. Doe dit bij elke gedachte die je hebt. Je zult zien dat deze benadering uiteindelijk ook een ander effect heeft, namelijk een leger hoofd.

Hoe laat jij gedachten los?

You Might Also Like

4 Comments

 • Belle
  13 februari 2017 at 10:50

  Een mooie manier om mijn gedachten los te laten vind ik om me voor te stellen dat ik op een platform sta op een treinstation. Ik kijk naar een trein die het station binnenrijdt, passagiers die uitstappen, nieuwe passagiers die instappen, de trein die weer vertrekt. Een tweede trein komt, blijft even in het station voor de wisseling van passagiers, en rijdt weer verder.
  Ik sta op het platform en zie de chaos komen en weer vertrekken, zonder zelf in een trein te stappen.
  Zo zijn ook je gedachten: ze komen binnen, ze blijven even op het station (in je gedachten) en zonder dat je er iets voor hoeft te doen gaan ze ook weer weg, de trein rijdt weer verder.

 • Henry
  12 augustus 2018 at 17:00

  Mooie blog! zo doe ik het: Allereerst is het belangrijk dat ik weet (bewust ben) dat het rumoerig is in mijn hoofd, dus op tijd wakker worden als ik in een verhaal zit. Vervolgens ga ik lachen om de drukke bende in mijn bovenkamer. Het grootste gedeelte is totaal onzinnig, belangrijke zaken geef ik aandacht op een gelegen moment. Niet meer overal over na denken maar denken als het ook ECHT nodig is. Soms zeg ik bij een nutteloze gedachten ‘geen interesse’ dan blijft hij ook gemakkelijker weg.

  • Lisa
   12 augustus 2018 at 17:12

   Dankje, Henry! En dankje voor de tips, ik ga het eens proberen.

  Leave a Reply