Inzicht Zen denken

Wat maakt iemand mooi? – zenvraag #7

Wat maakt iemand mooi?

Amandelvormige ogen, een kuiltje in je wangen, sproeten en lange wimpers. Het zijn vier van de zeven schoonheden, maar is dát nu wat iemand mooi maakt? Voor de zenvraag zocht ik naar het antwoord. 

Een paar weken geleden stapte ik uit de trein toen mijn aandacht werd getrokken naar een buitengewoon mooie vrouw op het perron. Onderweg naar huis probeerde ik in woorden te vatten waarom ik haar zo mooi vond. Ze was niet uitzonderlijk knap en beschikte niet over de alom bekende zeven schoonheden. Er bleef maar één (logische) verklaring over: het was haar uitstraling. De manier waarop ze uit haar ogen keek en de ietwat mysterieuze sfeer die om haar heen hing. Zonder dat ik haar kende, leek ik te zien dat ze helemaal zichzelf was. Ze verschuilde zich niet achter een grote kop koffie, zonnebril of haar telefoon, maar leek compleet tevreden met wie ze was en waar ze was. Deze observatie is gebaseerd op een paar vluchtige seconden op een vol perron, maar toch zette mij het aan het denken. Het bevestigde maar weer dat je mooi kunt zijn zonder dat je aan alle schoonheidsidealen voldoet. En dat schoonheid veel verder rijkt dan uiterlijke kenmerken. Voor mij is het de totaalsom van uitstraling, de manier waarop je in het leven staat en hoe je met anderen omgaat.

Wat maakt iemand mooi?, vroeg ik aan de mensen in mijn omgeving. Dit zijn de antwoorden:

“Als iemand helemaal zichzelf is.”

“Vaak denk je aan iets wat mooi is van de buitenkant, maar dat is eigenlijk oppervlakkig. Door iemands karakter te leren kennen zie je pas wat iemand mooi en fijn gezelschap maakt. Ik vind mensen mooi als ze uitkomen voor hun eigen normen en waarden. Een mening waarvoor zij staan zonder negatief te oordelen over een ander. Hieruit blijkt namelijk dat je ondanks dat je het niet met iemand eens bent, toch op een respectvolle manier iets kunt onderbouwen. Hierdoor ontdek je hoe je van elkaar verschilt, maar laat je elkaar ook in elkaars waarde.”

“De uitstraling en dat iemand zorg heeft besteed aan kleding, haren, nagels, tanden, etcetera.”

“Ik vind iemand mooi als hij (of zij) echt helemaal doet wat hij zelf wil zonder zich te laten beïnvloeden door wat anderen vinden, zeggen of willen.”

“Als iemand zichzelf mooi vindt zie je dat aan hem of haar. Dus als je tevreden bent met jezelf.”

“Karakter, uitstraling en stem.”

“Iemand is mooi als hij/zij onbaatzuchtig is, zonder aarzelen de ander voor laat gaan. Letterlijk en figuurlijk.”

“Ik denk dat iemand mooi is als zijn uiterlijk en innerlijk matchen, dat je ziet dat iemand uitstraalt wie of wat hij is, dat je een persoon ziet, echtheid en oprechtheid!”

“Iemands expressie. De ogen zijn ook heel belangrijk, net zoals de wenkbrauwen en mond.”

“Uitstraling, vooral een open blik is belangrijk met stralende ogen, dat iemand zin heeft in het leven. Dat iemand passie heeft en ergens voor staat. En een glimlach.”

Conclusie

Het bijzondere aan de antwoorden vind ik dat er bijna geen uiterlijke kenmerken worden genoemd. Mooi ben je als doet wat je zelf wil en je niet laat beïnvloeden door anderen, je helemaal jezelf bent, je opkomt voor je normen en waarden zonder negatief te oordelen over een ander, je een open blik hebt met stralende ogen, je onbaatzuchtig bent en je uitstraalt wie je bent. En bovenal als je tevreden bent met jezelf.

Wat maakt iemand volgens jou mooi?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply