Inzicht Zen denken

Wat wij in 2016 anders deden

Wat wij in 2016 anders deden

Het is bijna een jaar geleden dat wij schreven welke 15 dingen we in 2016 anders wilden doen. Van minder ongevraagde adviezen geven tot stoppen met vergelijken. Welke goede voornemens zijn gelukt? En welke juist niet? We blikken terug. 

Shirah:

1. Mij niet meer laten demotiveren

In 2015 liet ik mij snel demotiveren door anderen als het ging om yoga en hardlopen. Nu heb ik mij erbij neergelegd dat ik hardlopen gewoon niet leuk vind, liever wandel ik 25 kilometer (of minder). Mijn yogachallenge heeft ervoor gezorgd dat ik een maand heel intensief yoga deed en dat ik me minder vergeleek met anderen. Toch kost het nog steeds moeite om mij niet te laten ontmoedigen door onmogelijk yogafoto’s op Instagram. Tijd voor een tweede challenge?

2. Minder ongevraagde adviezen geven

Volgens mij heb ik het afgelopen jaar veel minder ongevraagde adviezen geven. Wel grappig: nadat het artikel vorig jaar online kwam, stuurde een vriendin dat ze het juist leuk vind dat ik veel adviezen geef.

3. Mijn afval (beter) scheiden

Nadat ik de film ‘No impact man‘ had gezien, legde ik mijn leven onder de loep. Toch is het mij niet gelukt om het afgelopen jaar mijn afval beter te scheiden. Ik kan duizend smoesjes bedenken, maar ik heb het gewoon niet goed genoeg gedaan.

4. Voor duurkoop kiezen, in plaats van goedkoop

Het is gelukt om in 2016 te kiezen voor duurkoop en niet voor goedkoop. Dit komt vooral omdat ik heel weinig heb gekocht, misschien ben ik iets doorgeslagen in het minimaliseren.

5. Minder doelloos computeren

Net voor het begin van 2016 had ik nieuwe, uitdagende hobby’s verzonnen. Als het gaat om hobby’s kom ik nooit inspiratie tekort, maar eerder tijd. Het afgelopen jaar heb ik een stuk minder doelloos gecomputerd. Ik ben gaan breien, meer gaan schilderen en bakken, veel in de natuur geweest en heb geëxperimenteerd met een analoge camera. Afgelopen week is ook een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan: zangles! In 2017 ga ik hier zeker mee door en wil ik nog strenger kijken naar mijn computergebruik. Ik ga een mountainbike kopen voor mijn verjaardag en wil onder andere een workshop zeep maken en beeldhouwen volgen.

6. Mijn groentekookboek wél afmaken

Oei! De eerste recepten zijn uitgeprint, maar mijn groentekookboek is nog steeds niet af. Pas zag ik in de boekhandel een groentekookboek wat heel erg lijkt op mijn idee. Ik heb het gelukkig niet gekocht, want zelf maken is toch leuker. Nu alleen nog doen.

7. Meer nieuwe mensen ontmoeten

In 2016 heb ik zeker nieuwe mensen ontmoet, maar alleen niet zoveel als ik wilde. Waar zijn toch al die leuke mensen die ook gek zijn op de natuur en/of nuchtere spiritualiteit? In 2017 ga ik meer mijn best doen om mensen met dezelfde interesses te vinden. Het blijft een uitdaging als je niet meer studeert. Tips zijn welkom!

Lisa:

8. Consistenter werken

Hier kan ik een grote vink achter zetten. Doordat ik mijn scriptie schreef aan het begin van dit jaar, móést ik wel elke dag aan de bak. Dat heeft mij geen windeieren gelegd, want ik ben doordat ik bleef doorzetten, afgelopen zomer geslaagd. Nu ik een baan heb, werk ik misschien wel nog consistenter. Weekend is echt weekend en ’s avonds doe ik wat ik leuk vind.

9. Minder piekeren over wat ik niet kan veranderen

Dit punt kan ik moeilijk beoordelen. Toen ik op zoek was naar een baan, dacht ik wel eens: ‘Waar beland ik straks?’ Ook word ik in het weekend nog wel eens wakker met gedachten die gaan over wat ik nog moet doen. Ik denk wel dat ik minder lang ergens over in zit, dus dat is al een hele prestatie.

10. Langer mediteren

De meditatiechallenge was het ideale startpunt om deze wens echt waar te maken. Toch is het mij (bij lange na) niet gelukt. Ik wilde zelfs de dertig minuten halen, maar nog steeds blijft het bij vluchtige sessies. Een mooie gelegenheid om dit punt komend jaar op te pakken en daar weer over te schrijven.

11. Vaker beseffen hoe goed ik het heb

Lastig, lastig. Als afgestudeerde met daarna meteen een fulltime baan, zou ik misschien vaker stil mogen staan bij hoe waardevol dit eigenlijk is. Überhaupt heb ik weinig te klagen als Nederlander. Heel af en toe is er zo’n dag waarop ik eens om mij heen kijk, na ga waar ik op dit moment sta in het leven en dan besef dat het altijd erger kan. Maar sinds ik dit artikel heb gelezen, weet ik dat hier nog veel meer uit te halen valt.

12. Minder snel oordelen

Concreet heb ik hier iets mee gedaan door vaker met verschillende mensen af te spreken. Vroeger was ik nogal kieskeurig als het gaat om nieuwe vrienden maken, maar ik ben daar nu wel iets makkelijker in geworden. Kortom: als ik een tip zou mogen geven om minder te oordelen, is het je eerst verdiepen in de ander en dan pas kijken of je vooroordelen kloppen. Voor mij heeft het in elk geval gewerkt.

13. De lat voor mezelf lager leggen

Hier ben ik actief mee bezig geweest, dat hebben jullie ook kunnen lezen. Ik denk dat ik meer tevreden over mezelf ben geworden, zeker als ik het afgelopen half jaar terugkijk op wat ik allemaal heb geleerd voor mijn nieuwe baan. Ik ben nog steeds ambitieus, maar weet ook hoe belangrijk het is om te kijken naar wat je in de tussentijd hebt bereikt. Als ik dat allemaal op een rijtje zet, mag ik best trots op mezelf zijn.

14. Meer naar buiten

Mijn huis heb ik na mijn scriptietijd veel meer verlaten. Thuis kon ik prima studeren, maar nu ga ik elke dag naar mijn werk. En ook als ik werk, ga ik elke dag wel een keer naar buiten. Verder heb ik het afgelopen half jaar veel meer leuke dingen gedaan, zoals weekendjes weg, kamperen en lezingen en workshops bezoeken. De buitenlucht heb ik dus veel vaker gezien!

15. Stoppen met vergelijken

Doordat ik weet dat vergelijken een hele simpele, maar ook verleidelijke manier is om je minder gelukkig te laten voelen, kan ik mezelf eerder een halt toeroepen. Heel even baal ik dan dat iets niet heb, maar daarna ben ik het snel weer kwijt. Dat wil niet zeggen dat ik mezelf helemaal niet meer met anderen vergelijk. Nog steeds denk ik wel eens: ‘Jeetje, die heeft het dus nóg beter voor elkaar.’

Wat heb jij anders gedaan in 2016?

You Might Also Like

3 Comments

 • Iris
  16 december 2016 at 12:23

  Wat zijn jullie goed bezig geweest dit jaar zeg! Ik ben dit jaar vooral bezig geweest met voor mijzelf kiezen en meer naar mijn gevoel te luisteren. Meer tijd voor mijzelf 🙂 Dit jaar wil ik mij ook richten op mijzelf minder vergelijken met anderen. Het kan mij best demotiveren en dat is zo jammer.

 • Nath
  17 december 2016 at 21:14

  Ladies, wat een leuke site kom ik op terecht (niets is toevallig) Leuk artikel waar ik heel veel in herken en wat mij motiveert in 2017 weer plannen te maken. Meer naar buiten, minder snel oordelen, het ongevraagde adviezen geven verminderen, zo herkenbaar, lijkt wel of ik iets lees wat ik zelf had kunnen opschrijven, heel bijzonder en fijn. Sluit mij aan bij de vraag waar leuke mensen zijn die van buiten houden, spiritualiteit, waar zijn die inderdaad? 😉 heb afgelopen jaren negatieve mensen uit mijn leven verbannen en nu juist op zoek en openstaand voor de zen leuke echte pure mensen. Echter, als je het loslaat en het laat gebeuren dan geloof ik erin dat die mensen op jouw/ons pad zullen komen! Dank voor het delen, leuke zaterdag/zondag ladies. lfs N

 • Janna
  19 december 2016 at 08:52

  Wow jeetje, goed bezig geweest, een hele lijst! Er staan echt mooie en goede dingen bij, waar ik ook nog wat van kan leren 🙂 Ik heb in 2016 geprobeerd meer naar mijn gevoel te luisteren als het gaat om beslissingen, groot en klein. Vooral in de laatste maanden gaat het steeds beter en ik ga in 2017 daar nog meer mijn best op doen, want het geeft me een veel rustiger gevoel!

  Liefs!

 • Leave a Reply