Yoga Zen doen

Q&A: “Wat zijn de beste yogahoudingen bij stress?”

Q&A: wat zijn de beste yogahoudingen bij stress?

Wat is de beste yogahouding bij stress of een onrustig gevoel? Welke houdingen zijn goed voor het slapen gaan? En hoe houd je je ademhaling onder controle bij pittige yogahoudingen? In deze eerste yoga Q&A geeft Belle antwoord. 

Q1: “Wat is de beste houding bij stress of een onrustig gevoel?”

Vooroverbuigingen hebben een kalmerende en aardende werking. Wanneer je hoofd op gelijke hoogte met je hart ligt, kost het minder moeite om bloed naar je hersens te pompen. Je hartslag wordt hierdoor rustiger. Bovendien stimuleren vooroverbuigingen het naar binnen keren, waardoor je de drukte in je hoofd en om je heen even kan laten voor wat het is.

Voorbeelden van geschikte vooroverbuigingen zijn paschimottanasana (zittende vooroverbuiging), janu sirsasana (hoofd-naar-knie vooroverbuiging) en met name balasana (kindhouding). Deze basishouding ontspant de spieren en kalmeert de bijnieren, die het stresshormoon cortisol produceren. Het is dus zeker aan te raden deze houding regelmatig te doen. Doordat je buik in contact met je bovenbenen is, kun je je ademhaling extra goed voelen en je aandacht daar naartoe brengen.  Let op: mocht je een hoge bloeddruk hebben, dan is het belangrijk dat je hoofd altijd iets hoger ligt dan het bekken; leg in dit geval een klein kussen onder je hoofd.

Andere fijne houdingen om je zenuwstelsel te kalmeren en lichaam en geest te ontspannen, zijn viparita karani (benen tegen de muur) en supta baddha konasana (liggende vlinder). Bij de laatste houding laat je je handen rusten op je onderbuik, zodat je je beter kunt focussen op een regelmatige, diepe buikademhaling.

Als je liever iets actievere poses wilt doen, zijn balanshoudingen zoals garudasana (de arend), ardha chandrasana (halve maan) en vrksasana (de boom) geschikt. Deze houdingen vereisen concentratie, waardoor je gedwongen bent om in plaats van je te focussen op de onrust in je hoofd, in het nu te zijn en je aandacht naar je ademhaling te brengen.

Q2: “Welke yogahoudingen zijn goed voor het slapen gaan?”

Het is belangrijk om voor het slapen spanningen los te laten. Alle houdingen die ik hierboven heb genoemd om stress te verlichten zijn ontspannend en daarmee dus ook geschikt om voor het slapengaan te doen. Vermijd zo veel mogelijk houdingen die activerend werken, zoals achteroverbuigingen en de zonnegroeten. Een ‘nieuwe’ vorm van yoga die ook het uitproberen waard is, is yoga nidra: een ontspanningstechniek die ontwikkeld is door Swami Satyananda, met een heel positieve werking op de nachtrust. Tijdens een nidra-sessie word je tot diepe ontspanning gebracht. Eerst worden er liggend enkele fysieke oefeningen gedaan en daarna word je door middel van instructies en geleide meditatie in een staat tussen ontspanning en halfslaap gebracht. In sommige yogastudio’s worden tegenwoordig nidra lessen aangeboden, maar je kunt het ook thuis in bed doen met een yoga nidra cd of dvd of via YouTube of een podcast.

Q3: “Hoe houd je je ademhaling onder controle bij pittige yogahoudingen?”

Eén van de grootste uitdagingen van yoga is om tijdens zware houdingen of dynamische yogaseries je adem regelmatig te houden en niet buiten adem te raken. Onze natuurlijke reactie is soms het inhouden van de adem, terwijl het reguleren van je ademhaling juist van essentieel belang is tijdens yoga. Over het algemeen geldt: als je ademhaling oppervlakkig en onregelmatig is, ga je te ver. Kom terug totdat je iets minder diep in de pose bent, op een punt waarbij je je adem wel diep en rustig kunt houden, of neem even rust in de kindhouding. De manier waarop je ademhaalt heeft grote invloed op het functioneren van je lichaam en geest. Onthoud deze richtlijnen:

 • Tijdens houdingen waarbij we het lichaam groter of langer maken en de borst openen, ademen we in. Wanneer we het lichaam juist kleiner maken en voorover buigen, ademen we uit.
 • Bij uitdagende houdingen waarbij meer flexibiliteit nodig is, is het gunstig om je tijdelijk meer te richten op de uitademing. Bij houdingen waarbij kracht meer nodig is, is het nuttig om de opliftende beweging tegelijkertijd met een inademing te doen, om de kracht van de adem te maximaliseren.
 • In- en uitademen door de neus bevordert ontspanning, terwijl ademen door de mond een signaal van onrust of paniek naar de hersenen stuurt. 

Heb je nog een yogavraag voor Belle? Laat het ons weten in een reactie. 

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Pauline
  3 september 2017 at 20:45

  Super fijn en duidelijk artikel!

  • Reply
   Lisa
   4 september 2017 at 19:50

   Leuk om te horen, dankjewel!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.