Psyche Zen denken

Weten wat je wilt: zo kom je erachter

Weten wat je wilt: zo kom je erachter

Erachter komen wat je wilt is niet altijd makkelijk. Misschien heb je te maken met verwachtingen van anderen of ben je bang om de verkeerde keuze te maken. Het kan daardoor een flinke zoektocht zijn. Wat kun je doen om dichterbij het antwoord te komen? Deze technieken hielpen mij.

Toen ik begon met studeren, wist ik precies wat ik later wilde worden: hoofdredacteur van een tijdschrift. Door stage te lopen en bij verschillende bedrijven te werken naast mijn studie, kwam ik erachter dat er nog veel meer leuke functies te zijn. Hoofdredacteur worden bleek lang niet het enige waar ik gelukkig van word. Nog steeds ben ik een beetje zoekende naar wat ik op de lange termijn precies wil. Zo wilde ik vroeger de beste schrijver worden en wil ik nu de beste data analist zijn, maar in de verre toekomst kan dat zomaar anders zijn. Is het erg dat mijn dromen veranderen? Helemaal niet. Ik zie het als een leuke en vooral leerzame zoektocht, waarin ik telkens nieuwe kanten van mezelf ontdek. Deze technieken hebben mij geholpen om erachter te komen wat ik wil:

Leer van je beste en slechtste dagen

Sinds mijn tienerjaren experimenteer ik met verschillende soorten dagboeken. Zo gaf ik ooit elke dag een cijfer en hield ik bij wat ik dan precies op die dagen deed. Aan het eind van de week evalueerde ik waarom ik bepaalde dagen een acht gaf en andere dagen een zes of lager. Op welke dagen voelde ik mij extreem goed? Waar kwam dat door? En wat deed ik of gebeurde er op de dagen dat ik me niet zo goed voelde? Ik leerde dat ik een beter humeur heb als ik in elk geval één keer per dag naar buiten ga, maakt niet uit wat ik dan doe. Dezelfde techniek kun je toepassen voor je werk of studie: op welke dagen voelde je je geweldig? Wat was de reden? Welke dagen sloeg je liever over? En waarom dan?

Doe deze meditatie oefening

Soms kan een meditatie oefening helpen om te beseffen wat je precies wil. Deze oefening kun je niet vaak genoeg doen:

  1. Ga in een comfortabele houding zitten en adem een paar keer diep in en uit.
  2. Doe je ogen dicht en denk aan een bepaald punt in de toekomst – of dat nu een paar maanden of een paar jaar later is.
  3. Visualiseer dat je je heel gelukkig voelt.
  4. Vraag jezelf af: wat maakt dat ik me zo gelukkig voel? Ben je bijvoorbeeld gelukkig in de liefde of zie je jezelf reizen?
  5. Probeer zoveel mogelijk details in te vullen. Als je ziet dat je gelukkig bent in de liefde, ga dan na hoe je partner eruitziet en wat hem of haar zo aantrekkelijk maakt.
  6. Rond de meditatie af door al je toekomstdromen op te schrijven.

Praat met veel verschillende mensen

Het mooie aan niet precies weten wat je wil, is dat er een legio aan mogelijkheden voor je ligt. Wat mij heeft geholpen is met veel verschillende mensen praten over hoe zij erachter zijn gekomen wat ze willen. Wees nieuwsgierig naar wat andere mensen gelukkig maakt en hoe zij – gepland of totaal onverwacht – op dit punt in hun leven terecht zijn gekomen. Zo heb ik laatst dankzij een gesprek definitief de knoop doorgehakt over welke opleiding ik dit jaar ga doen.

Sta open voor verandering

Niks is in beton gegoten. Wat je op dit moment graag wil, kan er over vijf of misschien zelfs twee jaar heel anders uitzien. Want cliché maar waar: de wereld om je heen verandert en ook jij verandert als persoon. Het is dus niet gek dat het antwoord op de vraag wat je wil, ook steeds verandert. Gun jezelf de ruimte en vrijheid om van koers te wijzigen als jij je daar goed bij voelt. Waarschijnlijk heb je net als ik nog heel wat werkende jaren voor je liggen. Of je nu jaren hetzelfde werk blijft doen, tien keer een carrièreswitch maakt of een andere droom navolgt, dat is helemaal aan jou.

It doesn’t matter how slow you go, as long as you don’t stop – Confucius.

Wat helpt jou erachter te komen wat je wilt?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.