Activiteiten Reviews

Een workshop didgeridoo: kun je het in een dag leren?

De didgeridoo, een blaasinstrument dat vaak bij meditatieve klankconcerten wordt gebruikt. Maar kun je het ook in één dag leren spelen? Simone ging naar een workshop en vertelt voor Zenzoekers hoe deze dag was: “Mijn digiridoo klonk als een verkouden olifant.”

Simone: “Op een zonnige zondag ging ik met mijn vriend en zijn familie naar Gasselternijveen voor een workshop didgeridoo. Mijn schoonmoeder, altijd op zoek naar de spirituele en muzikale kant van het leven, had deze workshop aan ons cadeau gedaan. Van tevoren had ik Rene Stahn, die de didgeridoo workshop geeft, al gegoogeld en kwam ik hem tegen bij een item van ‘Man bijt hond’, hier gaf hij twee Drentse vrouwen klankschaaltherapie. Zijn lange grijze staart kwam mij dus niet onbekend voor toen hij de deur open deed van zijn grote boerderij-achtige woning.”

Speekselklodders

“Met zeven familieleden gingen we in een kring rondom Rene zitten. Hij legde de beginselen van het didgeridoo blazen uit, de oorsprong van het instrument en zijn interesse. Rene was vooral verknocht aan het lage geluid van didgeridoo (spreek uit als didzjeriedo) en daarop volgde een reis naar Australië. De didgeridoo is een blaasinstrument vooral bekend in Australië. De aboriginals in Noord-Australië bespelen het instrument al duizenden jaren.”

“We mochten uit een ruime voorraad  didgeridoos een ‘eigen’ didgeridoo kiezen en daar de verdere dag op blazen. Het verschil in aanleg en ervaring van de aanwezigen was groot. Waar het ene familielid gelijk een mooi bronzen toon tevoorschijn blies, had het andere familielid veel meer moeite en waren het meer speekselklodders die rond geblazen werden. Helaas viel ik in de laatste categorie.”

Mooie klanken

“Na de middagpauze gingen we een stapje verder en gaf Rene ons oefeningen om het circulaire ademhalen onder de knie te krijgen. Dit is een ademhalingstechniek waarbij je op een blaasinstrument een constante toon krijgt. De leukste oefening was de wateroefening in de tuin, waar je tegelijkertijd water moest uitspugen en door je neus moest inademen. Door het zonnige weer en het natspuiten en spetteren van elkaar, voelde ik me weer even tien jaar oud.”

“Aan het eind van de middag lieten we één voor één aan Rene en de groep horen wat we hadden geleerd. Mijn didgeridoo liet nog steeds het geluid van een verkouden olifant horen. Van de anderen hoorde ik hele mooie klanken. Even voelde ik me gefrustreerd en dacht ik: ‘Wat doe ik hier?’ Maar gelukkig kon ik dat omzetten in andere gedachten, namelijk: ‘Ik ben weer goed in andere dingen.’ Tip: dit is altijd een goede gedachte als iets niet lukt.”

In het nu

“Nu, een week later, kijk ik terug op de workshop als iets waarin je helemaal bezig bent in het nu, of het nou wel of niet lukt om een geluid uit de didgeridoo te krijgen. Alle doordeweeks beslommeringen laat je dus even achter je. Maar heel in de verte knaagt het nog steeds wel een klein beetje dat het mij niet lukte. Ach, de frustraties van de mens.”

Kosten: €90,- per persoon voor een dag van 10:00 tot 16:30, met een half uur pauze.
Extra leuk: de mooie Drentse omgeving.
Minpunt: door een te groot verschil in het beginniveau kun je minder uit je dag halen dan je zou willen.
Sterren: ★★★ en een halve ster (van de vijf sterren).

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply