Yoga Zen doen

Yoga met een riem – wat voegt het toe?

Eerder schreef ik al over een yogablok, een handig hulpmiddel bij ingewikkelde houdingen. Nu is mijn collectie yoga attributen (bijna) compleet, want ik heb ook een yogariem. Hoe gebruik je het? En waarom is een yogariem zo handig?

Tijdens mijn yogachallenge was er één ding dat zorgde voor frustratie: mijn korte hamstrings. Ik baal ervan als mijn voeten de grond niet raken als ik de downward facing dog doe. Met onze blogger en yogadocent Belle deelde ik mijn frustratie. Ze vertelde dat het per lichaam verschilt en zelfs hele ervaren yogi’s de grond niet kunnen raken. Eigenlijk bevestigde ze iets dat ik wel wist: zo belangrijk is het helemaal niet dat je een houding perfect kunt uitvoeren. Toch wil ik kijken of ik mijn hamstrings iets kan stretchen. Een yogariem leek hiervoor het perfecte hulpmiddel.

Niet forceren

Net zoals een yogablok kun je een yogariem ook gebruiken als een houding iets te lastig is. Wanneer je net, of nog láng niet, bij tenen komt bijvoorbeeld. Of wanneer je ellebogen naar buiten wijzen in de downward facing dog of de wheel. Het voorkomt dat je jezelf in een houding forceert en hierdoor je spieren overrekt en helpt je je schouders en heupen openen. Daarnaast vind ik het ideaal om mijn armen en benen voorzichtig te stretchen. Ook geeft het je iets meer houvast bij houdingen waarbij je balans op de proef wordt gesteld. Voor ervaren yogi’s is een yogariem ook geschikt, want het kan een houding uitdagender maken.

De meeste yogariemen zijn van katoen gemaakt, omdat het stevig en strek is. Zo ook die van mij. Je kunt een riem kopen met een gesp van metaal of van plastic. Net wat je voorkeur heeft. Met deze gesp kun je een kleine lus maken om je voet door te steken of een grotere lus om je ellebogen bij elkaar te houden bijvoorbeeld.

Hoe gebruik je een yogariem?

De eerste keer dat ik mijn yogariem gebruikte, zat ik meteen in de knoop. In woorden uitleggen hoe je een yogariem gebruikt, is daarom best ingewikkeld. Gelukkig zijn er op internet genoeg handige afbeeldingen te vinden, zoals deze. Ook handig: een yogariem gebruiken voor een goede houding. Niet alleen tijdens de yoga, maar ook als je achter de computer zit. In deze video van Eckhart Yoga wordt het precies uitgelegd. En hier legt Candace uitgebreid uit hoe je een yogariem gebruikt. Simpel als eenmaal weet hoe het moet!

Gebruik jij wel eens yogariem? 

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply