Boeken Reviews

Zelfhulp waar je echt iets aan hebt – Je moet (bijna) niks

Zelfhulp waar je echt iets aan hebt - Je moet (bijna) niks

Er zijn maar weinig boeken die ik in één weekend uitlees. En er zijn ook maar weinig mensen die ik zo leuk vind schrijven als Lianne, The Self Help Hipster. Ik was dan ook heel benieuwd naar haar boek ‘Je moet (bijna) niks’.

Lianne is van jongs af aan al geïnteresseerd in zelfhulp. Op haar website deelt ze sinds 2012 haar kennis over dit onderwerp. Dit doet ze niet alleen door artikelen te schrijven, maar ze heeft ook een podcast met illustrator Andrew Chin en schreef meerdere e-books. Alles wat ze maakt, lees en luister ik met veel plezier. Van haar allereerste echte boek heb ik dan ook hoge verwachtingen.

Koningin van de zelfhulp

Natuurlijk leer je iemand wel een beetje kennen via een persoonlijke website, maar je krijgt toch een beter beeld van Lianne door dit boek te lezen. In het eerste deel van ‘Je moet (bijna) niks’ vertelt Lianne veel over haar eigen leven. Zo legt ze uit hoe ze is begonnen met The Self Help Hipster, waarom zelfhulp haar zo aanspreekt en wat er zo heftig was aan de relatiebreuk die ze heeft meegemaakt. Ook deelt ze dingen die ik nog niet eerder over haar had gelezen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat ze op de middelbare school moeite had met wiskunde en dat haar vader haar heeft geholpen om een voldoende te halen. Door de manier waarop Lianne omgaat met tegenslagen, wordt meteen duidelijk waarom ze de koningin is van de zelfhulp: ze leert van haar ervaringen en weet deze lessen meteen om te zetten in handige tips. Tips die ze uiteraard deelt in haar boek.

Zelfhulpgids

In het tweede deel van het boek geeft Lianne met behulp van persoonlijke anekdotes advies over verschillende onderwerpen, zoals relaties, je intuïtie, balans en weten wat je wil. Het valt me op dat Lianne met veel zelfvertrouwen schrijft. Ik kan haar ook geen ongelijk geven; alles wat ze zegt is waar, ook al zit je daar op dat moment misschien niet op te wachten. Het fijne aan het boek is dat ze het kaf van het koren scheidt op het gebied van zelfhulp: alles waar je niks aan hebt, laat ze lekker links liggen. Ze bespreekt alleen adviezen die echt werken en die je net als Lianne zelf kunt toepassen in je leven. Wat dat betreft is ‘Je moet (bijna) niks’ een soort zelfhulpgids met daarin de meest bekende zelfhulpmethoden. Handig, maar hierdoor mis ik bij sommige onderwerpen iets diepgang.

Bevrijdende gedachten

Ondanks dat ik een boel boeken heb gelezen over zelfhulp, heb ik zeker iets van Lianne’s boek opgestoken. Misschien is niet alles wat ze zegt nieuw of verrassend, maar de manier waarop ze het brengt – nuchter, zonder poespas – is wel uniek en verfrissend. Zo is ze van mening dat je heus niet hoeft te sporten als je dat niet wil en dat je elk moment van gedachten mag veranderen als je bijvoorbeeld niet blij bent met je baan of partner. Bevrijdende gedachten in een wereld waarin we al zoveel moeten van onszelf en anderen. Als er één ding is wat ik van Lianne’s boek heb geleerd is dat ik niets verplicht ben, ook al lijkt dat soms wel zo. Een inzicht wat bij nog veel meer mensen mag landen wat mij betreft.

Kosten: € 20,-.
Extra leuk: er staan boekentips in en elk hoofdstuk begint met een ‘zweverigheidsschaal’, zodat je je kunt voorbereiden als er een ietwat zweverig onderwerp voorbij komt. Ook ben ik fan van Lianne’s humor.
Minpunt: ik kwam aan het einde van het boek een paar spel- en typefouten tegen, maar misschien dat deze al zijn gecorrigeerd bij de volgende druk. Verder had het eerste deel over Lianne’s leven iets bondiger gemogen.
Eindoordeel: ★★★★ en een half (van de vijf sterren).

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

You Might Also Like

1 Comment

  • Dionne
    7 januari 2019 at 11:34

    wauw! Ik kende dit boek helemaal niet, maar het klinkt echt heel erg goed! Ik moet leren dingen los te laten

  • Leave a Reply