Boeken Reviews

Zelfs de Romeinen zochten rust – Innerlijke rust

Ook de Romeinen zochten rust - Innerlijke Rust

“We hebben alles wat we willen, kunnen ons alles veroorloven. En toch zijn we ontevreden met ons leven.” Zo begint de achterflap van het boek ‘Innerlijke rust’. Het is een dun boekje, maar hoe zit het met de inhoud? Aan de hand van Romeinse teksten, kom ik erachter hoe mensen vroeger dachten over rust en wat wij daarvan kunnen leren.

Als ik aan de Romeinse tijd denk, dan denk ik aan slaven en bloederige gevechten, maar ook aan rustgevende badhuizen. Er waren toen nog geen mobieltjes en internet; wie viel het op als je de hele dag niet bereikbaar was? Toch blijkt uit het boek ‘Innerlijke rust’ dat zelfs in de Romeinse tijd mensen al op zoek waren naar balans.

Tegenwoordige tijd

In ‘Innerlijke rust’ schrijft de Romeinse filosoof Seneca een advies aan zijn vriend Serenius. Serenius heeft last van onrust; hij weet niet zo goed wat hij wil en heeft last van stemmingswisselingen. Daarom vraagt hij Seneca om hulp. Hierna volgt een aaneenschakeling van verschillende adviezen. De adviezen zijn opgedeeld in bepaalde thema’s, zoals ‘ontspannen’, ‘doelloze drukte’, ‘ken je kracht’ en ‘eigendom’. Ondanks dat het lang geleden is geschreven, lijkt het alsof het over de tegenwoordige tijd gaat.

Opvallende adviezen

Seneca heeft een boel adviezen. Ze zijn bijna allemaal even interessant en soms ook best origineel. Dit vind ik één van de mooiste:

  • Kijk naar de goede kanten in je leven.
  • Mensen die het druk hebben laten zich opjagen – ga hier niet in mee.
  • Kies geen vrienden uit die alleen maar negatief zijn.

Dan zijn er ook een paar adviezen die mij opvielen:

  • Soms mag je jezelf “een zetje geven” door wijn te drinken.
  • Gevangenschap of armoede kunnen je verder helpen. Is dit een link naar minimaliseren?

Focus

Het nawoord laat precies zien waar dit boek om draait: we kunnen nog zo veel spullen kopen en zo veel keuzes hebben, maar het is nooit genoeg. Tenzij je je leven een duidelijke focus geeft. Moeilijk hoeft het niet te zijn. Weet wat voor jou belangrijk is en houd daaraan vast. Op deze manier vind je vanzelf innerlijke rust.

Bij het kiezen van zinvolle bezigheden moet je goed kijken naar jezelf en je talenten – Seneca.

Kosten: € 9,95.
Extra leuk: het idee dat rusteloosheid ook al voorkwam in de Romeinse tijd en dat mensen toen al advies hierover gaven. De meeste tips kun je nog steeds toepassen.
Minpunt: hoewel het boek vertaald is naar het heden, wil dat niet zeggen dat het heel aantrekkelijk is geschreven. Soms komt het belerend over, daar moet je doorheen kijken.
Eindoordeel: ★★★ en een half (van de vijf sterren).

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply