Zenmomenten

Zenmomenten december 2019

Zenmomenten december 2019

De laatste maand van 2019 stond in het teken van lekker eten en rust in ons hoofd. Zo bakten we kerstkoekjes, maakten we rode kool en gingen we naar de sportschool. 

Lisa:

Schilderen met een collega

Zoals meestal aan het einde van het jaar, was er op mijn werk ook een kerstborrel. Naast eten en drinken, gingen we met z’n allen schilderen. Het onderwerp was ‘succes’. In een poging succes uit te beelden, hadden een collega en ik toevallig allebei het idee om een abstract schilderij te maken. Van tevoren had ik niet gedacht dat ik schilderen zo leuk zou vinden. Ik vond het vooral fijn om even nergens aan te denken en te doen wat in me opkwam. Toen een voorbijganger ook nog eens vroeg “Do you have a background in art?”, kon mijn avond helemaal niet meer stuk.

Een klankschaalmeditatie op mijn verjaardag

Op vijf december was ik jarig. Mijn moeder kwam op het geweldige idee om dan naar de sauna te gaan. En dus at ik op mijn verjaardag niet in een kringetje taart, maar maakte ik mijn hoofd leeg in een wellness center. Mijn mobiel deed ik ’s ochtend in een kluis, waardoor ik niet gestoord werd. In de middag was er een klankschaalmeditatie. Dat wilde ik natuurlijk niet missen! Op een zacht bed met veel kussens genoot ik van de klanken. De rest van de dag voelde ik me hierdoor heel ontspannen.

Rode kool maken

Door het programma ‘De keuringsdienst van waarde’ heb ik geleerd dat groenten uit blik of pot heus niet zo ongezond zijn als het lijkt. Toch kocht ik laatst rode kool om zelf te snijden. Het leek mij namelijk leuk om een keer zelf rode kool te maken. Het kost natuurlijk meer tijd, maar gaf ook meer voldoening. Terwijl de rode kool een half uur stond te pruttelen, stond ik stil bij de tijd die ik had genomen om iets lekkers voor mezelf te maken. Ik deed er een appel, een beetje azijn, kaneel en kruidnagel in. Mijn eten smaakte die avond extra goed.

Zenmomenten december 2019

Shirah:

Een podcast luisteren in de sportschool

Voor wat extra ruimte in mijn hoofd, ging ik afgelopen maand vaker naar de sportschool. Wonderbaarlijk genoeg – of juist niet – werkt deze niet zo ontspannende omgeving juíst ontspannend. Ik vond het zelfs een zenmoment toen ik op een hometrainer de ene na de andere podcast luisterde. Mijn favoriete podcast om tijdens het sporten te luisteren, is de ‘Omdenken Podcast’. Het bezoek aan de sportschool eindigde mooi met de zon die doorkwam toen ik één stap buitenzette. Zo wil ik vaker de dag beginnen.

Kerstkoekjes bakken

Voor het ultieme kerstvakantiegevoel kocht ik koekvormpjes in de vorm van een kerstboom, gembermannetje en kerstster. Het bakken van de koekjes was meer dan leuk en zorgde voor de lekkerste geur in huis. In minder dan een uur bakte ik er meer dan veertig (!). Mijn voornemen is om dit jaar veel vaker koekjes te bakken. Van een vriendin kreeg ik vormpjes in de vorm van een blad en een paddenstoel, die ga ik heel veel gebruiken.

Eindeloos veel goede gesprekken

December was geen makkelijke maand. Op Instagram schreef ik er iets over (klik!). Maar zoals Johan Cruijff zei: “Elk nadeel heb zijn voordeel.” Zo ontdekte ik de afgelopen tijd dat ik een club hele lieve mensen om mij heen heb verzameld. Mensen die mij alle ruimte geven om te voelen wat ik voel, mij van goede adviezen voorzien en zorgen voor welkome afleiding. Tijdens alle goede gesprekken die ik deze maand voerde, voelde ik me vaak meer dan dankbaar. Dat gevoel maakte de soms donkere dagen een stuk lichter.

Zen.mo-ment (het; o; meervoud: zenmomenten): ogenblik van geluk, complete tevredenheid

Wat was jouw zenmoment afgelopen maand?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply