Zenmomenten

Zenmomenten november 2019

Zenmomenten november 2019

Iedere maand staan we met onze zenmomenten stil bij klein geluk. Deze maand: pauzeren op de Utrechtse Heuvelrug, ronddwalen op Den Haag Centraal en een herfstblad drogen. 

Lisa:

Op een bankje pauzeren op de Utrechtse Heuvelrug

Met mijn schoonfamilie verbleef ik een lang weekend in een huisje vlakbij de Utrechtse Heuvelrug. En wat een luxe: in het huisje zat een sauna en bad. Het was daardoor wel heel verleidelijk om binnen te blijven. Toch besloten we op een zonnige zondag onze schoenen aan te trekken en het bos in te duiken. Het lag immers op steenworp afstand. Een paar duizend stappen verder kwamen we aan bij een bankje met prachtig uitzicht. Hoe geweldig als je hier in de buurt woont en bijna elke dag van de natuur kunt genieten.

Ronddwalen op station Den Haag Centraal

Op een vrijdagmiddag sprak ik met Shirah af om aan Zenzoekers te werken. ’s Ochtends had ik nog een andere afspraak. In plaats van gehaast van de ene naar de andere afspraak te gaan, nam ik dit keer meer tijd door iets later met Shirah af te spreken. Eerst voelde het raar om zo lang (drie kwartier) op de trein te moeten wachten, maar achteraf gezien was het juist heel relaxt. Zo speurde ik in de AKO naar de nieuwste boeken over persoonlijke ontwikkeling en kocht ik een warm drankje voor mezelf. Omdat de trein er toch al stond, had ik alle tijd om te zoeken naar een fijne plek in de zon. Een half uur later kwam ik zen aan op de plaats van bestemming.

Mijn nagels lakken

Mensen die me goed kennen weten dat ik altijd nagellak op heb. Niet alleen vind ik het er mooi uitzien, ik vind het ook heel ontspannend om mijn nagels te lakken. Het klinkt een beetje gek om dat te zeggen, maar misschien ook niet; als ik mijn nagels lak, ben ik helemaal in het moment doordat ik me op slechts één ding focus. Zeker nu de weken wat voller zijn door de feestdagen, vind ik het rustgevend om op mijn gemak mijn nagels te doen. Ik zie het echt als een (zen)moment voor mezelf.

Zenmomenten november 2019

Shirah:

Een herfstblad drogen

Het liefst wandel ik ’s ochtends naar mijn werk. Niet iedere dag is dat mogelijk – ik werk op verschillende plekken – maar op woensdagochtend wel. Al meer dan eens heb ik deze wekelijkse wandeling gekroond tot zenmoment (klik!). Op een woensdagochtend in november vond ik tijdens het wandelen een mooi herfstblad. Ik raapte het blad op, legde het op mijn bureau en stopte het aan het eind van de dag in mijn agenda. Iedere keer als ik mijn agenda nu open, word ik blij van het stukje herfst. Ik ben van plan om nog veel meer bladeren te drogen.

‘Songs for a blue a guitar’ luisteren

Zo lang ik mijn vriend ken, luistert hij graag naar de muziek van ‘Red House Painters’. Een paar nummers van deze band kon ik wel waarderen, maar daarna werd ik er meestal treurig van. Het is namelijk niet de meest opbeurende muziek. Zeker niet als je goed naar de tekst luistert. Afgelopen maand kon ik ineens wél van een album van deze band genieten en heb ik ‘Songs for a blue guitar’ grijsgedraaid. Ik vond het vooral magisch om naar het nummer ‘Have you forgotten’ te luisteren in de trein. Koptelefoon op en een beetje naar buiten staren.

’s Avonds wandelen in mijn straat

Na een hele dag zitten op mijn werk, vind ik het fijn om ’s avonds een rondje te wandelen. Ik woon midden in de stad en loop graag iedere dag ongeveer dezelfde route. Zo kan ik goed zien of er in de tussentijd dingen zijn veranderd en train ik mezelf om oog te hebben voor het (on)gewone. Toen ik afgelopen maand na zo’n avondwandeling thuiskwam, bedacht ik dat ik deze nieuwe gewoonte er zeker in wil houden. Niet alleen wandel ik zo mijn hoofd een stukje leeg, ik doe onderweg ook veel inspiratie op. Zo kijk ik altijd welke nieuwe boeken in de etalages van boekwinkels staan en maak ik vaak aantekeningen voor nieuwe artikelen. Meer dan fijn.

Zen.mo-ment (het; o; meervoud: zenmomenten): ogenblik van geluk, complete tevredenheid

Wat was jouw zenmoment afgelopen maand?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply