Zenmomenten

Zenmomenten oktober 2019

Zenmomenten oktober 2019

Ook in oktober waren er weer genoeg zenmomenten. Van mediteren in een telefoonhokje tot wandelen in een botanische tuin. Een mooie herfstmaand.

Lisa:

Mediteren in een telefoonhokje

Elke ochtend probeer ik even te mediteren, of dat nu in de trein is of in bed vlak nadat de wekker is gegaan. Doe ik dit niet, dan voelt het alsof ik een stap in mijn ochtendroutine heb overgeslagen. Zo liep ik laatst een keer de deur uit zonder te hebben gemediteerd. Na een ietwat onstuimige treinreis, kwam ik aan op mijn bestemming. Omdat mijn dag hierdoor niet echt lekker was begonnen, zocht ik een rustige plek waar ik mijn ogen even kon sluiten. Ik vond uiteindelijk een telefoonhokje met poef – perfecter kon bijna niet. Ongeveer vijf minuten later, ging ik kalm en tevreden aan het werk.

Met oma naar een breiwinkel

Al een tijd stond het in onze agenda’s, maar afgelopen maand was het eindelijk zover: ik ging samen met mijn oma en zus naar een breiwinkel. Aangezien mijn oma bijna 85 is, was het voor haar een hele belevenis. Ze had zich dan ook goed voorbereid. Omdat ze precies wist wat ze wilde, waren we binnen no time klaar. Mijn zus is ook een behoorlijke brei- en haakfan (ik heb deze genen niet meegekregen), dus koos ik met haar een patroon uit voor een vest dat ze voor mij wil breien. Voldaan liepen we de winkel weer uit.

Voor het eerst naar een boeddhistische meditatiegroep

Nieuwsgierig wat mij te wachten stond, ging ik in oktober voor het eerst naar een boeddhistische meditatiegroep (Sangha). Het was precies wat ik ervan had verwacht: een avond vol reflectie en oefeningen om meer in het nu te leven. De keren dat ik deze maand ben geweest, heb ik al veel geleerd over mindfulness, meditatie en het boeddhisme. Zo namen we de vijf aandachtsoefeningen (Skandha’s) door en leende ik het boek ‘Het hart van Boeddha’s leer’. Het is tot nu toe een enorme verrijking op mijn leven.

Collage zenmomenten oktober 2019
Shirah:

Wandelen door een botanische tuin

Eén van de eerste dingen die ik doe als ik naar een stad ga, is kijken of er een botanische tuin is. Toen ik een paar dagen in Madrid was, viel ik met mijn neus in de boter. Hier was één van de mooiste botanische tuinen ooit en er liep geen kip rond. Uren heb ik door de tuin geslenterd, de bordjes bij de planten gelezen en op een bankje in mijn dagboek geschreven. Wat het extra fijn maakte, was de zonnige temperatuur (25 graden) en de bomen in herfsttinten. Een bijzondere tegenstelling. Madrid is dan ook een grote aanrader in oktober.

Het ‘tentgevoel’ in huis

Ik houd van regen. Vooral als ik in bed lig of op de bank zit met een kop thee. In mijn nieuwe huis vind ik het nóg fijner als het plenst. Omdat ik in een bovenwoning met schuine wanden woon, lijkt het net alsof ik in een tent zit. De afgelopen maand heeft het veel geregend en had ik dan ook vaak dit typische ‘tentgevoel’. Wat dit zenmoment compleet maakte, was de gouden theecombinatie die ik pas ontdekte: verveine, verse gember en sinaasappel. Herfst in een kopje.

Een grote pan soep maken

Iedere herfst maak ik liters soep. Zo ook afgelopen maand. Het leuke van soep maken, vind ik dat het bijna niet kan mislukken. Je gooit wat groente in een pan, water en een bouillonblokje erbij en klaar. Op een vrije vrijdagmiddag maakte ik mijn nieuwe favoriet: courgette-doperwt-spinaziesoep. Tijdens het koken draaide ik mooie muziek (Mojave 3) en keek ik naar buiten. Dat de soep ook nog lekker smaakte, maakte deze middag compleet.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Zen.mo-ment (het; o; meervoud: zenmomenten): ogenblik van geluk, complete tevredenheid

Wat was jouw zenmoment afgelopen maand?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply