Zenmomenten

Zenmomenten september 2019

Zenmomenten september 2019

In de zenmomenten delen we iedere maand de kleine dingen die ons gelukkig maken. Deze maand: theedrinken na een yogales, jam kopen langs de weg en een kledingkast gevuld met patchouli. 

Lisa:

Theedrinken na een les sivananda yoga

Bij de yogaschool waar ik een abonnement heb, wordt af en toe op vrijdagavond een speciale yogales gegeven. Afgelopen maand stond een les sivananda yoga op het programma. Omdat dit een klassieke vorm van hatha yoga is – mijn favoriete stijl – meldde ik me aan. Het meest opvallend aan de les vond ik dat je niet alleen aan het eind in savasana ligt, maar ook tussendoor. Ook zongen we mantra’s en deden we ademhalingsoefeningen. We waren die avond met een kleine groep en dronken na afloop samen thee. Het bleef niet bij één kopje. Op deze stormachtige avond wisselden we de ene na de andere yoga-ervaring uit. Leuk om zo herkenning te vinden.

Zelfgemaakte groentesoep eten

Als het aan mij ligt, eet ik elke week minstens één keer soep. Ik vind soep lekker en het is ook nog eens gezond, mits je geen soep uit blik of een zak eet. Normaal gesproken eet ik alleen ’s avonds warm, maar toen ik laatst nog een beetje zelfgemaakte groentesoep over had, besloot ik het op een zondagmiddag op te warmen. Het deed me denken aan vroeger, toen ik met mijn moeder of oma ’s middags soep at. Deze lunch liet mij inzien dat ik vaker overdag soep wil eten, zeker nu het kouder wordt. Ik krijg het er lekker warm van en zit veel langer vol dan wanneer ik een boterham eet.

Door het Groene Hart lopen

Op een zonnige dag in september ging ik met een vriendin wandelen. We besloten voor een NS-wandeling te gaan. Handig als je niet bij elkaar in de buurt woont, want je kunt dan op een station afspreken. Bij de wandelroute Hollandse Kade begin je vanaf station Woerden en loop je door het Groene Hart, een gebied in de randstad, tot station Breukelen. In het dorpje Kockengen hielden we pauze en genoten we van een softijsje (met spikkels!). Op zoek naar meer wandeltips? Shirah schreef een artikel met de mooiste wandelingen die zij ooit heeft gemaakt.

Collage zenmomenten september 2019

Shirah:

Wandelen naar het station

Afgelopen maand heb ik mijn fiets vaker laten staan en ben ik naar het station gewandeld. Hierdoor begint mijn dag honderd keer relaxter. Tijdens deze wandeling van een kwartier probeer ik mijn zintuigen zo goed mogelijk te gebruiken. Ik neem de kleuren van de bladeren in mij op, luister hoe de stad ontwaakt en voel bewust de wind op mijn huid. Nu ik een paar keer per week zo mindful wandel, merk ik dat ik mijn zintuigen automatisch meer gebruik. Net wat ik wilde.

Een kledingkast gevuld met patchouli

Er zijn van die kneuterige dingen die mij heel blij maken. Slapen in schoon bed, de eerste kastanje rapen en het tikkende geluid van regen tegen de ramen. Nieuw in dit lijstje is een geurzakje. Bij Dille & Kamille kocht ik een zakje gevuld met patchouli voor in mijn kledingkast. Iedere keer als ik mijn kast open, ruik ik nu één van mijn favoriete geuren. De geur is niet te sterk – ik ben geen wandelende patchoulibom  – maar precies goed. In de toekomst wil ik mijn eigen geurzakjes maken.

Jam kopen langs de weg

Nóg een kneuterig zenmoment. Samen met een vriendin wandelde ik deze maand een rondje in mijn vroegere woonplaats. Tijdens deze groene wandeling praatten we honderduit over de toekomst. Op de terugweg liepen we langs een kraampje met zelfgemaakte jam en appelsap. Ik vind het geweldig als mensen de moeite nemen om zelf jam te maken, inclusief schattig ‘jamdoekje’ als deksel, en het verkopen. Er staat nu een pot kersenjam in de koelkast, alleen moet ik hem nog open zien te krijgen. Iemand een gouden tip?

Zen.mo-ment (het; o; meervoud: zenmomenten): ogenblik van geluk, complete tevredenheid

Wat was jouw zenmoment afgelopen maand?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply