Zentips

Zentips van de week #14

Zentips van de week #14

Loslaten, langzamer leven en minder hoge verwachtingen hebben. Het zijn onderwerpen die niet alleen ons bezighouden, maar ook andere media. Deze keer dus veel interessante artikelen, maar ook een leuke primeur!

Doen: naar een klankontspanning gaan

Ons voornemen is om vaker activiteiten te doen van de zenkalender. Daarom gingen we op een zondag naar een klankontspanning in Utrecht, ook wel soundfulness genoemd. We vonden het bijzonder om te merken dat klanken voor diepe ontspanning kunnen zorgen. En dan hebben we het niet alleen over klankschalen, maar ook over een rainstick en windgong. Misschien denk jij bij een klankontspanning direct aan hele zweverige setting, maar dat viel ons juist erg mee. Vergelijk het met het luisteren van een cd met ontspannende geluiden terwijl op een matje ligt. Al klinkt het natuurlijk tien keer mooier als het live is.

Artikel: ‘Moeten vs nodig hebben’ – Flora in the garden

Ken je het gevoel dat je ontzettend veel van jezelf moet? Dat je hoge verwachtingen voor jezelf stelt, die je eigenlijk niet waar kunt maken? Anne-Fleur ging naar een retraite in Schotland en kwam tot een mooi inzicht: “Waarom zou het leven alleen maar gaan om dingen moeten doen en jezelf elke minuut proberen te verbeteren? Natuurlijk ben ik altijd voor jezelf verbeteren, voor werken en dromen en doen. Maar het moet niet ten koste gaan van de dingen die je in eerste instantie nodig hebt om alle andere dingen te kunnen.” Helemaal mee eens!

Artikel: ‘Waarom loslaten daadwerkelijk helpt’ – Het Financieele Dagblad

Misschien ben je dit artikel al tegengekomen op onze Facebookpagina. Het Financieele Dagblad schreef een goed artikel over loslaten. De tien wu-wei wijsheden die je onderaan het artikel vind, zijn (bijna) de moeite waard om uit te printen en op de koelkast te hangen. Lisa schreef een tijd geleden over wu-wei en de kunst van het nietsdoen.

Artikel: ‘Het moderne leven: rijk aan belevenissen, arm aan ervaringen’ – Filosofie Magazine

Elk jaar weer roepen we dat de wereld steeds sneller gaat, maar wat betekent dat in het echte leven? Dit artikel is eigenlijk een soort review van een boek, maar heeft mij, Lisa, wel aan het denken gezet. Volgens de schrijver, Hartmut Rosa, zorgen oppervlakkige belevenissen ervoor dat we niet meer weten wat het goede leven inhoudt. Een stuk dat mij raakte en Rosa’s idee perfect illustreert is het volgende: “Hoe ontstaat een burn-out? Je doet je werk, je hebt mensen om je heen, je hebt een huis. Maar op een of andere manier verliest de wereld alle betekenis.”

Doen: je abonneren op onze nieuwsbrief

Het stond al lang op onze lijst, maar eindelijk is het zover: je kunt je aanmelden voor onze nieuwsbrief! Elke maand staat er een nieuwe mail voor je klaar dat gaat over een thema, zoals omgaan met stress en minder moeten. Abonneer je via deze link om erachter te komen waar de eerste nieuwsbrief over gaat.

Heb jij nog een zentip voor ons?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Merle
  24 januari 2017 at 20:04

  Jaaaaa, een nieuwsbrief! Ik ga meteen kijken, supertof! Heb deze blog eigenlijk altijd al op een nieuwsbriefachtige manier gelezen, geeft me vaak veel inspiratie en nieuwe inzichten, dus ik ben hartstikke benieuwd!

  • Reply
   Lisa
   24 januari 2017 at 20:28

   Wat leuk om te weten! Hopelijk ben je straks ook enthousiast over onze nieuwsbrieven 🙂

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.