Zentips

Zentips van de week #34

Zentips van de week #34

Afkicken van internet, Einsteins recept voor geluk, mindfulness in de trein en het antwoord op de vraag of zelfhulpboeken echt helpen. We verzamelden weer onze beste zentips. 

Artikel: ‘Zelfhulpboeken helpen wel’ – Trouw 

Op de vraag of zelfhulpboeken echt helpen, geeft de schrijver van dit artikel prachtig antwoord: “Het zijn schouderklopjes, aaien over je wang, een kus op je voorhoofd en een ‘alles komt goed’. En daar is helemaal niets mis mee. Sterker nog: dat is enorm waardevol, en kan precies het steuntje zijn dat je nodig had om vandaag je hoofd boven water te houden.”

Podcast aflevering: ‘Craig Mod – I Want My Attention Back!’ – Hurry Slowly

Alleen al een smartphone zichtbaar in je buurt laten liggen zonder dat je er iets mee doet, heeft effect op je concentratievermogen. In deze aflevering van de podcastserie Hurry Slowly vertelt schrijver en designer Craig Mod uitgebreid hoe hij voorkomt dat zijn dagen verloren gaan aan het wereldwijde web.

Artikel: ‘Samen stil’ – Martine Schrage 

Martine sloeg een paar maanden alle uitnodigingen voor feesten af. Omdat dit zó goed beviel, hield ze het vol. Uit de feestmodus kon ze het circus van een afstandje bekijken, wat voor interessante ontdekkingen zorgde. Zo kwam ze erachter dat ze graag in de buurt is van mensen die goed voor zichzelf zorgen, omdat je zo bewuster wordt van je eigen wensen en grenzen. Inspirerend!

Artikel: ‘De ironie van Zuckerberg is dat hij ons eigenlijk disconnect’ – Het Filosofisch Kwintet

En weer een zentip die gaat over wat het internet, en social media in het specifiek, met je aandachtsspanne doet. In dit artikel legt filosoof Hans Schnitzler uit waarom het niet verkeerd is om af en toe een digitale detox te houden. Ook vertelt hij wat er nog meer moet gebeuren om te voorkomen dat de invloed van social media nog meer toeneemt.

Artikel: ‘Einsteins recept voor geluk brengt 1,1 miljoen op’ – NOS

Einstein kennen we als een natuurkundig genie, maar wist je dat hij ook geniale ideeën had over het leven? Schijnbaar liet hij ooit een briefje achter met daarop de volgende wijsheid: “Een kalm en bescheiden leven brengt meer geluk dan het najagen van succes en de voortdurende rusteloosheid die dat met zich meebrengt.”

Doen: mindfulness in de trein

Afgelopen weekend stonden we vroeg op voor mindfulness in de trein. In de mindfulness coupé kon je met een app verschillende oefeningen doen, zoals een bodyscan en bewust worden van leven op de automatische piloot. De bedenker van deze rustgevende coupé, Jan Pieter Kaptein, zocht naar een andere tijdsbeding voor in de trein die zowel prettig als zinvol is. Mindfulness is volgens hem een manier waarop je de kwaliteit van je reis en werkdag kunt verbeteren. Iets waar we het helemaal mee eens zijn. Hopelijk wordt deze app binnenkort gelanceerd!

Heb jij zentip voor ons?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.