Minimaliseren Zen doen

Zo besteden wij écht onze tijd

Minimaliseren is meer dan kasten opruimen en vuilniszakken vullen met spullen die je niet nodig hebt. Daarom hielden we drie dagen bij waar we onze tijd aan besteden. Lisa wilde zien of ze echt zo veel studeert als dat ze denkt, Shirah wilde (nog) beter prioriteiten stellen. Is de uitkomst zoals we hadden verwacht?

Voordat we met deze challenge begonnen, leek het ons al lastig om de tijd in categorieën te verdelen. Want wat doe je als je tv kijkt en tegelijkertijd met iemand praat? Of als je artikelen leest, die je ook meteen ideeën geven voor het schrijven van een blog? En hoort reizen ook bij werktijd? Daarom hebben we deze tijd naar schatting ingedeeld. Als je benieuwd bent wat we precies hebben bijgehouden, lees dan nog even het vorige artikel.

Wat vinden we van de uitkomst?

lisa_tijd_challenge_grafiek

Lisa: “Als ik kijk naar mijn tijdsbesteding, dan zie ik dat ik meer van mijn computer of mobiel gebruik maak als ik minder energiek ben, zoals op dag twee. Best gek eigenlijk, want waarom ga ik dan niet iets voor mezelf doen zodat ik ontspan en weer nieuwe energie krijg? Op die dag voelde ik mij ook niet zo lekker, dus toen heb ik na de lunch weinig meer gedaan. Die avond heb ik ook heel lang geslapen, blijkbaar had ik het nodig. Als ik echt moe ben en zelfs tijdens tv-kijken hoofdpijn heb, dan ga ik liever meteen naar bed. Dat werd beloond de volgende dag, want toen heb ik heel veel gedaan. Ik merk dat ik het lastig vind iets anders te doen dan te studeren of computeren, al is het maar een half uurtje. Na mijn scriptietijd ben ik van plan wat meer los te komen van alle schermen. Fietsen door de stad heb ik overigens bij werktijd gerekend.”

shirah_tijd_challenge_grafiek

Shirah: “Door het bijhouden van de tijd, viel het mij op dat ik heel snel naar mijn telefoon grijp als ik moet wachten of in de trein zit. Die tijd bij elkaar opgeteld, is meer dan ik dacht. In de trein wil ik daarom weer meer gaan lezen. Ik beweeg wel meer dan ik had verwacht, omdat ik veel fiets en vaak thuis een half uur yoga doe. In een gemiddelde drie dagen kijk ik weinig televisie. Op de eerste dag van deze challenge ontdekte ik een verslavende serie, Jane the virgin, waardoor ik meer tv keek dan normaal. Eigenlijk had ik deze tijd liever nuttiger gebruikt, terwijl ik het idee ‘ik moet mijn tijd altijd nuttig gebruiken’ ook een beetje los wil laten. Het is toch ook niet erg om soms even helemaal niets te doen? Als ik de tijd die ik nu besteed aan doelloos computeren en op mijn telefoon kijken, gebruik voor hobby’s (zoals schilderen), ben ik helemaal tevreden.”

Hobby’s

Uiteindelijk heb je de tijd voor een groot deel zelf in de hand. Wil je meer lezen? Pak dan eens wat vaker een boek als je onderweg bent in plaats van je telefoon. Dat is alleen een stuk moeilijker dan gedacht, blijkt uit deze challenge. Om te ontdekken wat er nog meer is dan alleen het internet, begint Lisa binnenkort met een nieuwe serie waarin ze hobby’s gaat ontdekken. Heb je een leuke hobby die Lisa moet testen? Laat het dan weten.

Wat vind je van deze challenge? Zou jij dezelfde uitkomst hebben?

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Nikkie
  18 mei 2016 at 12:50

  ‘Wat een leuk experiment! en ik kijk uit naar de blog over hobby’s. Twee dingen ik dit jaar heb uitgeprobeerd en aan kan raden zijn: Fotograferen en hulahoopen 😀

  • Reply
   Lisa
   18 mei 2016 at 13:05

   Leuk! Een nieuwe camera staat al op mijn verlanglijstje en hulahoopen is ook een goed idee. Origineel!

 • Reply
  evelien
  18 mei 2016 at 21:17

  Wat een leuk artikel! Ik vind hem echt super handig, goed om eens zo te kijken hoe je je tijd in deelt. Inderdaad voor onderweg is het goed om eens een boek of tijdschrift te lezen, en ik herken het als je moe of gaar bent dan ga ik juist scrollen op dat telefoontje.

  Liefs! Evelien

 • Reply
  Dina
  19 mei 2016 at 12:02

  Goed idee, kan nog wel eens verassend wezen om te zien waar je je tijd aan besteed op een dag 🙂

 • Reply
  Linda
  19 mei 2016 at 14:57

  Leuk! Ik houd dit de laatste tijd ook bij, of nou ja niet alles maar vooral als ik achter mijn laptop zit, waar ik dan tijd aan besteedt. Zo’n diagram zou ik ook nog eens op moeten stellen, lijkt me best interessant!

 • Reply
  Hanke
  20 mei 2016 at 16:21

  Tip voor Lisa; ga eens decopatchen als hobby. Haal een leuk voorwerp bij de Kringloop (of van zolder) en ga los met decopatchpapier.

  • Reply
   Lisa
   20 mei 2016 at 19:21

   Ik heb het even opgezocht, want ik kende het nog niet, maar wat een goed idee! Die zet ik erbij. Dankjewel voor je tip!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.