Psyche Zen denken

Zo blijf je kalm als je veel te doen hebt

Zo blijf je kalm als je veel te doen hebt

Ooit las ik een quote dat de persoon die het kalmste is, het sterkste is van iedereen. Hoewel het niet mijn doel is de sterkste te zijn door zen te zoeken, bespaart een rustige geest mij wel veel ellende. Maar hoe blijf je kalm als je veel te doen hebt en onder druk staat? Ik verzamelde de beste tips.

1. Vertrouw op jezelf

In het algemeen wordt er negatief geschreven over stress. Hoe minder, hoe beter. Sta je continu onder druk en zijn er nooit momenten waarop je even kunt ontspannen, dan is het zeker belangrijk om te kijken hoe je meer rust kunt creëren in je leven. Maar af en toe stress ervaren is helemaal niet zo verkeerd. Het helpt je namelijk beter presteren. Sterker nog: door regelmatig uitgedaagd te worden, kun je steeds beter omgaan met stress. Vertrouw daarom op jezelf en zie het als een oefening waar je uiteindelijk beter van wordt.

2. Ga even iets heel anders doen

De meeste mensen zijn geneigd aan één stuk door te werken als ze veel te doen hebben. Elke seconde waarop je niet werkt voelt dan als verloren tijd, terwijl het juist zo belangrijk is om in drukke tijden pauzes te nemen. De kans dat je daarna productiever bent is zo een stuk groter. Ook maak je hierdoor met meer gemak je werk af. Iets te drinken halen of een ommetje maken is vaak al genoeg om je beter te voelen. Ik heb gemerkt dat ik ontlaad als ik iets heel anders doe. Zo houd ik normaal gesproken niet van shoppen, maar als ik druk ben (geweest) loop ik graag een winkel in. Door in een andere omgeving te zijn, doe ik automatisch nieuwe energie op.

3. Wees bewust van je gedachten

Als je to-do list oneindig is, steken gedachten zoals ‘Ik heb zo veel te doen’ en ‘Ik heb te weinig tijd’ vaak de kop op. Het is misschien moeilijk om je niet door dit soort gedachten mee te laten slepen, maar probeer eens stil te staan bij wat voor effect ze hebben op hoe je je voelt. Word je er echt beter van? Vervang negatieve gedachten door ‘Ik ben lekker bezig’ of ‘Stap voor stap kom ik er wel’. Je to-do list wordt er waarschijnlijk niet korter van, maar het helpt wel om met een meer ontspannen houding verder te gaan.

4. Relativeer

Toen ik bezig was met afstuderen, kon ik mezelf helemaal gek maken door te bedenken dat de rest van mijn leven hier van af zou hangen. Uiteindelijk besefte ik dat mijn scriptie geen meesterwerk hoefde te zijn en dat ik vooral mijn studententijd met plezier wilde afronden. Ik deed mijn best om een goed cijfer te halen, maar wist ook dat deze situatie maar tijdelijk was. Kortom: leer relativeren als je stress ervaart door dingen van een afstand te bekijken en te bedenken of het morgen of over een half jaar nog belangrijk is.

5. Onthoud: in ontspannen staat bereik je meer

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar door als een kip zonder kop aan het werk te gaan, raak je juist verder van huis. Niet voor niks zei Dr. Sukhraj Dhillon, de schrijver van het boek ‘Art of Stress-free Living’, ooit: “You should sit in meditation for 20 minutes a day. Unless you’re too busy, then you should sit for an hour.” Blijf de tijd nemen voor basisbehoeften, zoals eten, drinken, slapen en bewegen. Adem af en toe diep in en uit, zelfs al zit je achter je bureau. En besef vooral: er is meer tijd dan je in de eerste instantie denkt.

‘A calm mind is a creative mind.’ – Buddha Doodles

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Wat helpt jou je hoofd koel te houden als je het druk hebt?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Sas
  7 maart 2016 at 13:28

  Zeker hele fijne en behulpzame tips!

 • Reply
  DIo
  13 maart 2020 at 11:53

  Soms vind ik het zo lastig als ik druk ben in combinatie met nieuwe dingen leren en volop buiten mijn comfortzone zitten. Dat is het best heftig.

  Ik zit bij een nieuwe opdracht (werk als freelancer) en het is enorm pittig en druk. Ik leer ZO veel en veel kan ik ook nog niet, maar ik word in het diepe gegooid wat ik ben de freelancer en moet weten hoe het zit. Ik ervaar dat zelfontwikkeling heel pittig is, maar wel heel mooi en dan moet je juist je kunne afschakelen van de drukte en de druk zelf die je ook nog erbij krijgt.

  • Reply
   Lisa
   15 maart 2020 at 15:28

   Dat kan ik me voorstellen! Een nieuwe baan is altijd even wennen. Als deze drukke periode maar niet te lang duurt, dan is het meestal goed te doen.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.