Ontspanning Zen voelen

Zo is het om van tv en YouTube af te kicken

Zo is het om geen tv en YouTube te kijken

Gemiddeld kijk ik twaalf uur televisie en YouTube per week. Best veel, daarom wilde ik onderzoeken wat ik nog meer met deze tijd zou kunnen doen. Een week lang ben ik gestopt met vlogs en programma’s kijken en heb ik bijgehouden wat ik wél deed. Zo zag mijn week eruit.

Maandag

Nadat ik thuis kom van mijn werk, begin ik met koken. In plaats de tv aan te zetten, probeer ik nu mijn aandacht volledig bij het koken te houden. Ook tijdens het eten doe ik niks anders dan eten. Het valt me op hoe gehaast ik eigenlijk mijn bord leeg eet. Bij elke hap zeg ik tegen mezelf: ‘Rustig, alle tijd.’

Na het avondeten mediteer ik en doe ik thuis yoga. Ik neem er extra lang de tijd voor, want ik weet dat ik de rest van de avond toch geen minuten verspil aan tv of YouTube. Als ik me helemaal ontspannen voel, ga ik voor Zenzoekers aan de slag. Moe maar voldaan stap ik die avond in bed. Vanavond kon ik de verleiding makkelijk weerstaan.

Dinsdag

Ik zou vanavond eigenlijk met een vriendin eten, maar ze is ziek. ‘Wat ga ik doen de rest van de avond?’, vraag ik mezelf af. Normaal kan ik me goed vermaken, maar nu ben ik een beetje bang dat ik me ga vervelen. Ik ben ook best moe vandaag, waardoor ik extra veel zin heb om lui voor de tv te hangen. Ik begin zelfs uitgebreid te fantaseren over wat ik graag wil kijken.

Na het eten staar ik wat uit het raam vanaf de bank. De lucht ziet er prachtig uit met dit koude weer. Ik besluit mijn moeder te bellen. Daarna neem ik een warme douche, lak ik uitgebreid mijn nagels en schrijf ik een stukje voor dit artikel. ‘s Middags keek ik nog uit naar een avond hangen voor de buis, maar nu voel ik me een stuk energieker omdat ik hier niet aan toegegeven heb.

Woensdag

Vandaag heb ik nauwelijks tijd om YouTube of tv te kijken, want na mijn werk eet ik bij een vriendin. Op de terugweg luister ik een podcast. Wel stuurt iemand mij via WhatsApp een grappig YouTube filmpje. Net nadat ik op de link klik, denk ik: ‘Oja, geen YouTube!’ Snel klik ik het weer weg. Ook mijn vriend appt dat er morgen weer een nieuwe aflevering is van ‘Bed & Breakfast’, een programma dat we samen kijken. Maar helaas, dat moet toch wachten tot volgende week.

Donderdag

Vandaag werk ik thuis. In de middag maak ik tosti’s en heb ik zin om ondertussen een YouTube-video te kijken, maar dat gaat natuurlijk niet. Hierdoor ben ik er veel meer bij met mijn gedachten tijdens het eten dan wanneer ik wel een video zou kijken. ’s Avonds heb ik geen plannen, dus ik besluit een boek te lezen. Eigenlijk best lekker om niks te moeten, behalve een beetje lezen en kletsen met mijn vriend. Ik ga extra vroeg naar bed (half tien) en val als een blok in slaap. Heeft dat misschien te maken met dat ik niet naar een scherm met blauw licht heb gekeken? Wie weet.

Vrijdag

Ik vraag me af hoe ik mijn weekend door ga komen. Niet dat ik normaal gesproken alleen maar voor de televisie zit, maar programma’s terugkijken hoort wel bij mijn weekend. Gelukkig weet ik deze avond meteen al iets te bedenken wat ik lang niet meer heb gedaan: collages maken. Terwijl ik aan de keukentafel zit te knippen en plakken, kijkt mijn vriend televisie. Het voelt goed om op deze manier tijd voor mezelf te nemen.

Zaterdag

’s Ochtends lees ik het bekende boek ‘Verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz uit en mediteer ik in bed. Op de één of andere manier voel ik me gespannen, dus plak ik er na mijn ontbijt nog een korte yogasessie achteraan. In de middag lunch ik samen met een vriendin en gaan we langs bij de Ten Katemarkt in Amsterdam. In de avond schrijf ik voor Zenzoekers en doe ik verder niks.

Zondag

De laatste dag van deze challenge vliegt voorbij. Zo ben ik bezig met de voorbereidingen voor mijn reis naar Japan en nemen mijn vriend en ik ons bed eens extra goed onder handen (molton wassen, matrassen omdraaien, enzovoorts). Mijn huis heeft er nog nooit zo spik en span uitgezien. Ook deze avond val ik extreem vroeg in slaap, klaar voor een nieuwe week!

De oogst van een week zonder tv en YouTube

Zoals ik in mijn eerste artikel al schreef, heb je door te stoppen met tv en YouTube kijken simpelweg meer tijd. Niet zo verrassend dus dat ik dat deze week ook zo ervoer. Maar het gekke, of juist het mooie, is dat ik de tijd die ik over had ook zo weer vulde met dingen die ik nog wilde doen, maar anders uitstelde omdat gedachteloos kijken naar bewegend beeld soms té verleidelijk is.

Wat het me uiteindelijk opleverde is…

 • Meer ruimte voor mijn gedachten.
 • Meer ruimte op een dag, om de dingen die ik doe met meer aandacht te doen.
 • Meer tijd voor mezelf.

Kortom: ik kreeg meer kostbare tijd, die ik anders kwijt was. Door een week te experimenteren met alles wat ik nog meer zou kunnen doen behalve YouTube en tv kijken, kwam ik tot het inzicht dat rust creëren hem echt zit in de wilskracht om te veranderen. Loskomen van vastgeroeste patronen en afstand doen van gewoontes die je (bijna) niks opleveren. Je kunt altijd tijd vrijmaken voor datgene wat je wél energie geeft. Dit hoeven niet meteen uren te zijn, je kunt beginnen met een paar minuten. Deze kleine, of grote verandering, levert je waarschijnlijk meer op dan je denkt.

How we spend our days is, of course, how we spend our lives – Annie Dillard.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Wat zou jij met je tijd doen als je geen tv en YouTube meer kijkt?

You Might Also Like

7 Comments

 • izerina
  9 maart 2018 at 09:36

  Het duurt nog 6 wk voor ik tv kan kijken en lezen. na een staaroperatie. Ik mis de tv en kijk wel YouTube. Iedere avond een uurtje mantra’s luisteren of een korte lezing. Helemaal niets zou ik moeilijk vinden.

  • Lisa
   9 maart 2018 at 10:28

   Mantra’s luisteren klinkt niet verkeerd! Ik luister ook graag podcasts, kan heel rustgevend zijn.

 • Iris
  9 maart 2018 at 10:07

  Wat goed dat je dit hebt gedaan zeg! Ik wil dit ook een keer gaan doen, want ongemerkt klik je inderdaad toch zo weer een filmpje aan. Ik zou ook graag weer eens collages maken, aquarelleren en een boek lezen (al lees ik toch nog wel vaak ’s avonds, maar kan nog meer). Heerlijk lijkt mij het die extra tijd. Ik ben een tijdje geleden ook kanalen op youtube gaan ontvolgen, omdat ik merkte soms toch gedachteloos door te klikken terwijl ik het filmpje niet eens echt interessant vond.

  • Lisa
   9 maart 2018 at 10:29

   Dankje! Ja, precies wat je zegt: doorklikken terwijl het eigenlijk niet interessant is.

 • Emelie De Dobbelaere
  9 maart 2018 at 11:12

  Zelf kijk ik maar max 4 uren in de week naar tv en op YouTube.
  Ik puzzel of wandel liever dan luister ik ondertussen naar Storytel.
  Of een boek lezen.

 • Janna
  10 maart 2018 at 15:33

  Superinteressant! Dit klinkt eigenlijk een beetje zoals mijn ervaring met minderen met smartphonegebruik. Opeens had ik meer tijd en meer aandacht voor mijn omgeving.

 • Leave a Reply