Apps Reviews

Zo makkelijk kan mediteren zijn – Buddhify

zo makkelijk kan mediteren zijn

In bed, in de trein, op de bank of op de fiets. De afgelopen dagen heb ik bijna overal gemediteerd dankzij de app Buddhify, één van de populairste meditatie-apps ter wereld. Maar is dat ook terecht? 

Als het om mediteren gaat, vind ik mezelf best traditioneel. Ik ben voor mediteren zonder toeters en bellen (lees: apps, cd’s, etc.) en word bijna melancholisch als ik naar mijn meditatiekussen kijk. Er was namelijk een tijd dat ik hier bijna een uur (!) per dag op zat. Nu het mij een stuk meer moeite kost om tijd vrij te maken om te mediteren, vond ik het tijd om een meditatieapp te proberen. Waarom dan niet meteen voor één van de populairste apps gaan die er is?

Tachtig keer mediteren

De website van Buddhify zorgt ervoor dat mijn verwachtingen hoog zijn. Zo schrijven ze: “Buddhify is the most convenient, best value and most beautiful meditation app available today.” Dat de app mooi is, ben ik het helemaal mee eens. Het is kleurrijk, duidelijk en stijlvol vormgegeven. Maar waar Buddhify zich vooral mee onderscheidt, is het grote aanbod aan meditaties. Je kunt tachtig verschillende proberen, allemaal gericht op een ander moment van de dag. Voor wanneer je in de stad loopt, wakker wordt, onderweg bent, gaat slapen, niet kunt slapen, aan het eten bent en meer. Naast deze geleide meditaties, kun je ook een timer zetten. ‘Ouderwets’ mediteren dus, maar dan met een timer in plaats van een gong.

Geen drempel

Een app is geen app zonder vernuftige snufjes. Zo slaat Buddhify op hoe lang je per dag mediteert, hoeveel dagen je hebt gemediteerd en hoeveel procent van de meditaties je geprobeerd hebt. De resultaten kun je in een cirkeldiagram bekijken of in een grafiek als je je scherm draait. Als je wilt bijhouden of het mediteren effect heeft op je gemoedstand, dan kun je ‘mindfulness’, ‘concentration’ en ‘balance’ een cijfer geven. Een leuke manier om het effect van (dagelijks) mediteren bij te houden.

De afgelopen vijf dagen heb ik meer dan een uur gemediteerd, dat is meer normaal. Wat ik vooral fijn vind aan deze app, is dat je voor bijna ieder moment wel een meditatie kunt kiezen. En dan geen meditatie van twintig minuten, maar maximaal twaalf. De drempel blijft hierdoor laag en je wordt het minder snel zat. Al kan ik dat pas écht zeggen als ik deze app een paar maanden gebruik.

   

Glimlachen in bed

Als mijn wekker voor zes uur gaat, heb ik vaak de grootste moeite met opstaan. Nu ik mijn dag begin met één van de ‘going to sleep’-meditaties, gewoon in bed met oortjes, merk ik dat ik de dag een stuk positiever begin. Het werkt blijkbaar echt als iemand tegen je zegt dat je moet glimlachen of terug moet denken aan een positieve herinnering. Ook heb ik gemerkt dat het zelfs in een overvolle trein ontspannend is als je je focust op je voeten op de grond of je ademhaling. Het is nu nog een kwestie van volhouden. Zou het deze keer wel lukken?

Besturingssysteem: iOS en Android.
Kosten: €5,49.
Extra leuk: dat er een speciale meditatiereeks is voor in de natuur.
Minpunt: de makers van Buddhify schrijven dat je meer rust in je hoofd krijgt voor de prijs van een kop koffie. Dat is dan wel een kopje koffie met uitzicht op de Eiffeltoren. Ik kan me goed voorstellen dat je €4,99 te veel vindt voor een app.
Eindoordeel: ★★★★ (van de vijf sterren).

Wat is jouw favoriete meditatie-app?

BewarenBewaren

You Might Also Like

3 Comments

 • Veerlez
  6 januari 2017 at 11:39

  Dit klinkt wel als een hele fijne app, ik gebruik nu Stop Breathe & Think, maar merk dat ik hem al weken niet gebruikt heb. Ik ga hem nu meteen even aanzetten. Bij een 5 euro app zal ik toch bang zijn dat ik hem te weinig gebruik, al kan dat ook juist de motivatie zijn om hem meer te gebruiken. Ik ga dit even ontnouden!

  • Shirah
   6 januari 2017 at 17:45

   Ja, ik merk dat het juist een motivatie is om het wel te gebruiken. Vijf euro blijft natuurlijk veel voor een app, maar er een review over schrijven is een goed excuus. 🙂

 • Claire
  30 januari 2017 at 12:07

  Wauw goed idee! Ik lees op dit moment een paar artikelen terug dus je zult wel een aantal comments voorbij zien komen. Ik mediteer echt nooit maar ik wil hier verandering in brengen. Ik heb het gevoel alsof ik niet altijd 100% ergens aanwezig ben. Alsof ik me niet helemaal kan focussen omdat ik nooit rust neem om alles op een rijtje te zetten. Snap je wat ik bedoel? Of klinkt dit heel zweverig haha.

 • Leave a Reply