Yoga Zen doen

Zo ontwikkel je de discipline om yoga te doen

Zo ontwikkel je de discipline om yoga te doen

Voordat ik yogalerares werd, was de enorme hoeveelheid mogelijkheden om yoga te doen zó overweldigend, dat het soms averechts werkte. Ik wist niet waar ik moest beginnen, dus deed ik uiteindelijk helemaal niks. Door de yogasoetra’s, leerde ik dat ik door prioriteiten te stellen en mijn leven te vereenvoudigen, meer tijd heb om aan yoga te besteden.
Door Belle Jansen

Eén van de niyamas, beschreven door Patanjali in de yogasoetra’s, is tapas. Letterlijk betekent ‘tapas’ hitte of vuur, maar het wordt vaak vertaald in discipline of eenvoud. In de yogasoetra’s heeft Patanjali het over het vereenvoudigen van je leven, je prioriteiten zó stellen dat je meer tijd te hebt om je te wijden aan yoga. Tapas wordt daarnaast gezien als de zelfdiscipline om gezonde gewoontes te ontwikkelen en ongezonde te verbreken. Voor sommige mensen is dit het stoppen met dingen die ze onbewust doen omdat ze zo geconditioneerd zijn, zoals negatief denken, emotie-eten of op de automatische piloot tien keer per uur Facebook bekijken tijdens het werk. Voor anderen is tapas het regelmatig aan yoga doen; het getuigt van vastberadenheid en een sterke wil om iedere keer weer op je yogamat te gaan staan.

Thuis de zonnegroet doen

Terwijl ik afgelopen maand met een vriendin door Sri Lanka aan het reizen was, ervoer ik hoe lastig het is om tapas te behouden. Een aantal ochtenden gingen we namelijk al heel vroeg op pad om te wandelen en kon ik het niet opbrengen om mijn wekker nóg anderhalf uur eerder te zetten. Door andere prioriteiten, dagelijkse verantwoordelijkheden en misschien ook geldgebrek, is het tegenwoordig voor bijna iedereen haast onmogelijk om élke dag naar een yogastudio voor een les te gaan. Gelukkig is op internet veel beschikbaar om ook thuis aan yoga te doen en je tapas te behouden. Zo zijn er een heleboel gratis videos op YouTube te vinden. Een goede oefening om mee te starten is de zonnegroet. Dit is een serie van tien poses op het ritme van je ademhaling.

Begin door rechtop te staan, voorop de mat, zet je grote tenen tegen elkaar en je hielen iets van elkaar vandaan. Ga vervolgens het rijtje af:

 1. Urdhva hastasana: adem in, breng je handpalmen samen boven je hoofd, je armen gestrekt.
 2. Uttanasana: adem uit, buig je bovenlichaam voorover, ontspan je armen. Als je niet met je handen bij de grond kan komen, buig dan je knieën totdat je handpalmen op de grond rusten.
 3. Ardha uttanasana: adem in, kom halverwege omhoog met rechte rug, je bovenlichaam paralel aan de vloer.
 4. Chaturanga dandasana: adem uit, breng je gewicht in je handen, stap of spring je voeten naar achteren en kom in plankhouding. Als dit te zwaar is, kun je je knieën naar de grond brengen. Buig je armen, houd je ellebogen tegen je taille en beweeg je lichaam langzaam naar beneden tot schouders en ellebogen op gelijke hoogte zijn.
 5. Urdhva muktha svanasana: adem in, leg je voeten plat, strek je armen en breng je borst omhoog. Duw je handen en de voorkant van je voeten stevig in de grond en lift je knieën en heupen van de mat.
 6. Adho muktha svanasana: adem uit, krul je voeten en duw je heupen omhoog zonder de afstand tussen je handen en voeten te veranderen. Maak je rug zo recht mogelijk en breng je zitbotjes omhoog. Je kunt je knieën gebogen houden. Ontspan je hoofd tussen je armen en probeer je borst richting je dijen te brengen.
 7. Ardha uttanasana: adem in, stap of spring je voeten tussen je handen en kom halverwege omhoog met rechte rug, paralel aan de vloer.
 8. Uttanasana: adem uit, buig je bovenlichaam voorover, ontspan je armen, rug, schouders en nek.
 9. Urdhva hastasana: adem in, kom helemaal omhoog met rechte rug en gestrekte armen, breng je handpalmen samen boven je hoofd.
 10. Samasthithi: adem uit, breng je handen langs je hart naar beneden, ontspan je armen.

Het blijven herhalen van dezelfde serie bewegingen zorgt ervoor dat je er niet meer bij nadenkt; het wordt een meditatie in beweging, waarbij je lichaam en ademhaling in balans gebracht worden.

Graadmeter

Door elke dag tien minuten lang de zonnegroet te doen, kun je al een heleboel bereiken. Alle grote spieren en gewrichten worden aan het werk gezet, je stretcht je lichaam, het stimuleert de interne organen en het geeft je nieuwe energie. De serie is bedoeld om je lichaam sterk te maken, maar je werkt ook aan je innerlijke kracht. Je voelt je positiever, meer in balans en vol zelfvertrouwen.

Wanneer je de zonnegroet langzaam uitvoert, werk je aan je flexibiliteit. Ook is het een goede cardio work-out als je de stappen sneller achter elkaar doet. Doordat je elke ochtend hetzelfde doet, leer je je lichaam en de grenzen ervan steeds beter kennen. Misschien merk je kleine veranderingen, bijvoorbeeld dat je je op sommige dagen soepeler of energieker voelt. Daarmee wordt de zonnegroet ook een soort graadmeter om te checken hoe je je die dag voelt.

Als je er klaar voor bent om de oefening iets uit te breiden, kun je één of twee poses tegelijkertijd toevoegen. Neem het stapje voor stapje. Na een tijdje merk je vanzelf dat je een langere serie kunt onthouden. Het hoeft niet perfect of ingewikkeld te zijn, experimenteer en neem het niet te serieus!

Hoe vaak doe jij yoga?

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Desi
  24 mei 2016 at 09:29

  Wat een leuke post! Ik ben benieuwd wat er nog meer gaat komen 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.