Psyche Zen denken

Zo pak je na je vakantie rustig de draad weer op

Zo pak je rustig de draad weer op na je vakantie

Misschien lees je dit vanaf het strand met een cocktail in je hand of zit je ergens hoog in de bergen te genieten van het uitzicht na een mooie wandeling. Juli en augustus zijn vakantiemaanden, maar helaas komt daar ook een einde aan. Hoe zorg je dat je niet meteen in de stressmodus schiet bij thuiskomst?

Voor je vertrekt

Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je abrupt weg moest, om de trein te halen bijvoorbeeld of omdat je simpelweg te laat je tas had gepakt. Vervelend, niet waar? Hetzelfde geldt als je op vakantie gaat; vertrekken zonder dat je fatsoenlijk kunt kijken of je de deur goed achter je hebt dichtgedaan is een minder goede start en vergroot de stress als je terugkomt van vakantie. Een ontspannen thuiskomst begint daarom al voordat je weggaat. Wie geeft de planten water? Zijn er mailtjes die niet kunnen wachten tot na de vakantie? Regel dit dan voordat je op vakantie gaat.

Welkom thuis

Ook het tijdstip waarop je thuis komt, kan het verschil maken tussen ontspannen aan het werk gaan en overhaast alledaagse taken oppakken. Ik vind het zelf prettig om minimaal nog een dag over te hebben om rustig mijn spullen uit te pakken, een was te doen, boodschappen te halen voor de komende week of gewoon even bij te komen van de reis en verslag te doen aan het thuisfront. Als het kan, geef jezelf dan die ruimte.

Je lichaam als graadmeter

Vaak duurt het niet lang voordat alle moetjes op je afkomen, zeker nu we met onze mobiel bijna altijd bereikbaar zijn. Je lijf is een belangrijke graadmeter als het gaat om stress. Denk maar aan opgetrokken schouders en een hoge ademhaling. Wees je bewust van deze signalen, adem diep in en uit om daarna weer verder te gaan.

Eén ding tegelijk

Misschien zijn er tig dingen die je wilt doen na je vakantie, maar één ding is in elk geval zeker: je kunt het niet allemaal tegelijk. Het liefst heb ik bij thuiskomst binnen één middag al mijn spullen uitgepakt en opgeruimd en een plan gemaakt voor wat ik wil doen de komende dagen. De realiteit is dat we ons niet verplicht hoeven te voelen om meteen overal mee aan de slag te gaan.

Behoud vakantie rituelen

Misschien nam je in je vakantie vaker een uitgebreide douche, maakte je een heerlijke ontbijt of had je een vaste playlist met vakantiemuziek. Ook dit soort rituelen helpen je om in de relaxmodus te blijven. Kijk of je er een paar in stand kunt houden en je zult zien dat het helemaal niet zo veel moeite kost!

Andere datum

Wil je nog rustiger beginnen? Dan heb ik een (hele flauwe) tip: geef aan je omgeving een andere thuiskomdag door, bijvoorbeeld een dag later, dan wanneer je werkelijk terug bent. Ik ben heel benieuwd hoe zen je dan bent bij thuiskomst!

Wat doe jij bij thuiskomst?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Janna
  8 augustus 2016 at 11:42

  Wat een fijn artikel! Ik ben net een paar dagen terug uit de Pyreneeën en probeer heel erg mijn vakantiegevoel vast te houden. Of in ieder geval die rust in mijn hoofd te bewaren. Een ding tegelijk doen en me daar heel bewust van te zijn, helpt erg goed daarbij.

  Liefs!

  • Reply
   Lisa
   8 augustus 2016 at 17:46

   Goed bezig!

 • Reply
  Anne
  8 augustus 2016 at 19:08

  Super fijn inderdaad! Ik zorg wel altijd dat ik de dag na de vakantie vrijhoud. Al-tijd doe ik dat. Even de tijd om alles op te ruimen, en aan het einde van de dag rustig te genieten van het weer-thuis-zijn (want op vakantie zijn is leuk, maar weer home sweet home zijn, zeker ook!)

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.