Geluk Zen voelen

Zo worden zelfs onmogelijke dromen werkelijkheid

Je dromen verwezenlijken lijkt zo eenvoudig als je (on)inspirerende quotes moet geloven. Alleen is de werkelijkheid meestal anders. Tussen dromen en doen zit vaak een grote stap, veel tijd of een aantal flinke obstakels. Hoe maak je ze dan toch waar?

Pas had ik het met Lisa over dromen en ontdekte ik dat we hier heel anders over denken. “Ik ben niet van het dromen”, zei ze stellig. “Ik houd van doen.” Nadat we het een tijdje over dit onderwerp hadden, kwam ik erachter dat dromen voor Lisa iets passiefs is, terwijl het voor mij juist het voorstadium is van doen. Door over iets te fantaseren, worden mijn dromen concreter en is de drempel lager om ze (langzaam) te verwezenlijken. Dromen zorgt ervoor dat ik in actie kom. Het één sluit het ander dus niet uit, maar versterkt elkaar juist. Lisa’s kijk op dromen begrijp ik ook, helemaal omdat ze heel goed is in ‘doen’. Zes sollicitatiebrieven op een dag schrijven bijvoorbeeld. Daar is in een hangmat liggen tot je dromen vanzelf uitkomen niets bij. Wil je je dromen concreter maken en uiteindelijk verwezenlijken? Dan helpen deze tips je op weg:

Hak je droom in stukjes

Er zijn veel mensen die zeggen dat je groot moet dromen, omdat the sky the limit is. Toch denk ik dat je ook moet oppassen dat je dromen niet te onrealistisch zijn, tenzij je er alles voor over hebt om het te verwezenlijken. Zo droomde ik pas over het bouwen van mijn eigen Finnhouse. Eén probleem: ik ben echt niet handig. Stel dat ik deze droom heel graag wil verwezenlijken, dan moet ik hier eigenlijk nu al mee bezig zijn. Een goede eerste stap is iets van Ikea in elkaar zetten, daarna kan ik timmerlessen nemen, mensen om advies vragen en een nacht slapen in een Finnhouse. Door je droom in stukjes te hakken, komt het vanzelf een stuk dichterbij en ontdek je meteen of het je echt gelukkig maakt.

Schrijf het zo gedetailleerd mogelijk op

Vorig jaar rond deze tijd was ik net een weekend terug van vakantie en schreef ik mijn dromen op papier. Al een langere tijd had ik het gevoel dat ik iets miste, alleen vond ik het lastig om te bepalen wat dat ‘iets’ was. Tot ik die ochtend besefte dat ik meer buiten wilde zijn en de natuur meer betekenis wilde geven. Nu, iets minder dan een jaar later, volg ik de opleiding voor natuurgids. Door mijn dromen zo gedetailleerd op te schrijven, wist ik heel goed waar ik naar op zoek was. Daarom hoefde ik er niet lang over na te denken, toen ik ontdekte dat er een opleiding voor natuurgids bestond.

Besef dat alles in verandering is

Vier jaar geleden droomde ik van een huis in Amsterdam, terwijl ik daar nu niet aan moet denken. Kortom: net zoals alles in het leven, zijn dromen ook in verandering. Dromen die echt blijven hangen, hebben meestal ook een grotere kans op slagen. Sommige dromen hoef je ook niet nú te verwezenlijken. Misschien is het nu wel niet het juiste moment om een wereldreis te maken? Of misschien is je droom over een tijd veel concreter? De uitspraak: ‘wacht tot de tijd rijp is’, is dus eigenlijk minder suf dan het lijkt.

Neem een voorbeeld aan anderen

Het grote voordeel van in 2016 leven, is dat we het wiel niet meer hoeven uit te vinden. De kans is groot dat de droom die jij hebt, al lang verwezenlijkt is door iemand anders. Waarom zou je dan niet om hulp vragen of zelfs de kunst afkijken bij iemand anders? Observeer iemands succesvolle moestuin, vraag naar een spaarplan voor een wereldreis of ontfutsel het businessplan van een inspirerende lunchroom. Misschien houd je er zelfs wel een leuke vriend aan over!

Hoe kijk jij naar dromen? En wat is jouw tip om dromen te verwezenlijken?

You Might Also Like

5 Comments

 • Charelle
  25 juli 2016 at 11:28

  Want een heerlijk artikel meiden! Heel inspirerend en ook nog eens helemaal waar. Eigenlijk is het zo simpel: een kwestie van doen, maar stap voor stap. Ik heb het artikel opgeslagen!

 • Desi
  25 juli 2016 at 12:43

  Wat een fijn artikel! Deze ga ik even opslaan en nog een aantal keer lezen.

 • Iris
  25 juli 2016 at 18:26

  Wat goed! Heerlijke praktische tips! Ik zie mijn dromen ook als een voorstadium voor doen, maar ik merk ook dat ik soms wel heel veel dromen heb. Eén droom tegelijk zullen we maar zeggen:)

 • Leave a Reply